Založ si blog

Mrázikom proti vojne alebo totalitná cenzúra v médiách…

            Primitívna propaganda názorových teroristov a pseudodemokratov pokračuje. Niektoré televízie, okrem iného aj všetkými platená RTVS, neplánujú vysielať na Vianoce Mrázika a iné ruské inscenácie. Hlúpy jednostranný a zbytočný fanatizmus, ktorý iba polarizuje spoločnosť a ničí kultúrne hodnoty nie iba nás dospelých, ale najmä detí a mladých ľudí.

            Nie je to tak dávno, keď sa hlásal boj proti xenofóbii a za toleranciu k rôznym kultúrnym hodnotám v globalizovanom svete (v školstve to dobre poznáme). Dokonca sú zákony na to, aby mohli rôzne menšinové kultúry koexistovať. No múdri vo vedeniach médií robia pravý opak, keďže aj ruská kultúra má svoje miesto vo svete. Nepoviem, keď sa nakrúti film počas vojny s Ukrajinou o niečom, čo by škodilo pravdivému obrazu bojov, tak to nemá čo v televízii robiť. Ale staršie filmy sú výrazom úplne iných dejinných udalostí, ba často sa v nich politika a historický kontext nezobrazujú. Možno vlastná primitívnosť (či účelová zaslepenosť) takýmto cenzorom hovorí, že nevysielanie ruskej klasiky vážne ohrozí Rusko alebo takéto niečo ukončí vojnu. Skôr si však myslím, že takýmto spôsobom chcú iba viac rozdrobovať a polarizovať národ a získavať si sympatie podobne jednostranne zmýšľajúcich ľudí. A to povedie k ďalším a ďalším menším či väčším konfliktom. Akoby nestačilo, že máme vojnových štváčov vo vláde.

            Ak kultúra nie je výslovne propagandistická, tak by sme ju mali spoznávať, prijímať, vnímať jej hodnoty a vzdať hold jej tvorcom. Ak chceme robiť politiku, treba ju robiť úplne inak a nie cez kultúrnu vojnu. A hlavne ak chce predstaviteľ média politizovať, nech na to nezneužíva televíziu, ale pridá sa do politickej strany či iného politického subjektu.

            Prihlúply postoj niektorých slovenských televízií nijako nepomôže riešeniu svetového konfliktu. Ublíži jedine kultúrnej tolerancii národa, ktorý vie rozlišovať čo je dobré a čo škodlivé, nepotrebuje na to zaujaté médiá. Ak však o túto toleranciu prídeme, v budúcnosti sa nečudujme, že sa rozšíri aj do iných ako ruských oblastí. Postoj televízií je jednoznačne škodlivý.

            Inak, len sa pozrime, aké názorové handry sa hrajú na spravodlivosť a na pozitívnu cenzúru. Veľká časť úspešných ruských filmov a rozprávok vznikala v časoch sovietskej totality. Nebezpečného a smrtonosného režimu. A to týmto novodobým mediálnym spasiteľom neprekáža? Že v čase vysielania ruských filmov z obdobia socializmu na reklamách zarobili parádne peniaze? A keď vojna skončí, zrejme zase budú vysielať ruské diela a ryžovať na nich. To je tá ich ideologická zaslepenosť a jednostrannosť. Denne privierať oči pred zlom, čo sa deje všade vo svete, neraz ho ukazovať v rôznych nemorálnych a zvrátených autorských reláciách aj v čase prístupnom deťom a na druhej strane si vybrať  jedno zo ziel a ukazovať sa, aký som demokrat, aby sa mi zvýšila popularita. Práve médiá tzv. mainstreamu sú zodpovedné za spoločenské zlo. A ja sa veľmi teším, že veľkú časť televízií nesledujem a verím, že im bude klesať sledovanosť, keď tak urobia ostatní. No štve ma, že musím platiť za verejno-právnu televíziu, ktorá má veľmi ďaleko od toho, čo je jej úlohou. Nie iba mediálnou, ale aj celospoločenskou.

       *

*

*

*

*

*

*

Skutočná zmena školstva = skutočná zmena spoločnosti.

*

Zdieľajte…

*

O AUTOROVI TEXTU: PhDr. Ján Papuga, PhD. * pedagóg, spisovateľ, aktivista, člen politickej strany Život – NS za školstvo, zakladateľ pedagogickej koncepcie Konštruktívna školoveda – hľadanie strednej cesty * Bratislava-Rača, Bernolákovo * janpapuga@gmail.com  * FB: Ján Papuga * FB: Ján Papuga Život – NS * IG: Ján Papuga * FB skupina: Spoločenstvo slovenčinárov, priateľov školy a vyučovania * FB skupina: Školoveda * Blog Pravda: janpapuga.blog.pravda.sk * Youtube: Ján Papuga * www . janpapuga . sk * AKTIVAČNÁ VÝZVA: Šírte tento text, aby sa zo slov stali činy. Zdieľajte ho, je verejný, netreba môj súhlas. Sprostredkujte môj text ľuďom, čo nechodia na internet. Posielajte ho politikom, stranám, ministrom, inštitúciám,  médiám. Ak sa s textom stotožňujete, je potrebné, aby sa dostal do povedomia. Aj takto sa menia veci. V prípade, že chcete poznať moju koncepciu a chcete konštruktívne, vecne a odborne komunikovať s inými ľuďmi, pridajte sa do FB skupiny Školoveda alebo mi napíšte na uvedené kontakty. * DISKUSIA NA BLOGU: Odpovede na komentáre k tomuto blogu na tejto platforme nezverejňujem, nesledujem, nevyjadrujem sa k nim aj z dôvodu, že autori komentárov majú neraz anonymné ID a môžu byť medzi nimi provokatéri. V prípade, že máte záujem o konštruktívnu pripomienku a moju reakciu na ňu, neváhajte sa so mnou spojiť prostredníctvom uvedených kontaktov. Odborná, slušná a zmysluplná diskusia vie zmeniť mnohé veci. Osobné invektívy a vulgárne vyjadrovanie ignorujem a blokujem. Akémukoľvek neanonymnému podnetu a konštruktívnej kritike či spätnej väzbe sa poteším. Ak sa nechcete verejne vyjadriť, pokojne sa mi ozvite  prostredníctvom uvedených kontaktov. Aj v prípade, že vaša vec nesúvisí s témou článku. Ďakujem.

Korčok pracuje pre ľudí…

07.03.2024

Bilboardy by fakt mali pri cestách zakázať. Skoro som zabudol odbočiť, keď som videl akože uhladeného Korčoka na novom plagáte s heslom: „Slúžiť ľuďom, nie politikom.“ Jasné, že toto heslo mnohých osloví, resp. ho nebudú riešiť, lebo Korčoka budú voliť, aj keby sa im zadkom obrátil. Ale je smutné, ako tento naposledy saskársky drúk ponižuje bežných [...]

Danko je predsalen politický hl*pák

29.01.2024

A trvám na tom, i keď som jeho otvorenie kandidátky vítal a fakt sa do vlády dostali vďaka nemu skutočne obyčajní ľudia. No Dankovo hlúpe ego sa vrátilo. Koalícia je krehká a tvrdo do nej bijú priaznivci pseudoliberálnych a pseudoprogresívnych gaunerov, ba priaznivci gaunerov najhoršieho politického zoskupenia okolo Matoviča. A v tejto situácii ten politický analfabet tvrdo [...]

Novoročenka 2024

31.12.2023

Už nás delí pár dní od toho, aby sa všetko vrátilo do starých koľají bežného roka. Prvý konflikt po krátkodobom vianočnom dobre nás skoro vráti do reality. Možno aj preto sa obšťastňujeme frázami, aby všetko bolo dobré, hoci verím, že je oveľa viac ľudí, čo to myslia vážne. Lebo dobra je viac, no zlo ľahšie vyniká. Verím, že slová majú nejakú energiu, [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 172
Celková čítanosť: 555694x
Priemerná čítanosť článkov: 3231x

Autor blogu

Kategórie