Založ si blog

Pohoda – a zase je národ vyšetrovateľom!

Osobne nemám rád žiadne festivaly. Ponúka sa tam alkohol (pivo), často tam pijú (fajčia) aj mladí (neplnoletí). A možno sa tam užíva aj iné… teda pravdepodobne. Skrátka, vo veciach legálnych i nelegálnych drog vo vzťahu k mladým som netolerantný. Prekáža mi to, aj keď je bežný koncert a podáva sa aj tvrdý alkohol.

Obsah Pohody nech súdia iní. Ak sa tento festival pýši podivnými hosťami s kontroverznou minulosťou s jedinou podmienkou – proti Ficovi – a nerobí nič nelegálne, nech si program zostavuje, ako chce. Kým má svojich priaznivcov a koná v medziach zákona, nech si naďalej funguje. A tým, čo sa to nepáči, môžu ísť na iný festival, je ich na našu malú krajinu dosť. A ak niekto má vážne výhrady voči festivalu, nech to nepletie s tým, čo sa nedávno stalo. Nech diskutuje o obsahu namiesto radosti z nebezpečnej prírodnej udalosti.

Ale aj tí, čo teraz glorifikujú Pohodu bez ohľadu na fakty, sú tiež úplne mimo. Je jasné, že v 21. storočí sa dá predpovedať počasie na 90 % správne, najmä ak ide o blízku a veľmi nebezpečnú poveternostnú situáciu. Je kopec svedkov a dôkazov na to, že bola asi podcenená, nehovoriac o tom, že sa niečo podobné na rovnakom festivale už stalo a organizátori mali byť poučení, keďže došlo vtedy k úmrtiu dvoch osôb.

Určite sa teraz z nás všetkých nesmú stať vyšetrovatelia, ktorí vyslovia jednoznačné stanoviská, len aby Pohodu ochránili alebo očierňovali. Mrzí ma absencia pokory priaznivcov Pohody, najmä v situácii, keď už dnes vieme, že niečo bolo zrejme zanedbané a ohrozilo po druhý raz životy mnohých účastníkov. A ak padnú obvinenia, malo by sa stíchnuť a uznať, že došlo k chybám. Naozaj teraz nejde o obsah festivalu. Ale o to, že pri organizácii každej udalosti pre ľudí, od narodeninovej oslavy po masové stretnutia, je zodpovedný organizátor. A nie počasie! So zlým počasím treba vždy počítať, žijeme predsa v miernom pásme.

Udalosti na Pohode nie sú ani na výsmech, ani na obhajobu. Ak došlo k zlyhaniu, nech padnú tresty. Ak nedošlo, nech sa festival koná ďalej. Ale o tom hŕstka zaujatých, neobjektívnych a politicky angažovaných ľudí nikdy ani na jednej strane spravodlivo nerozhodne.

*

*

*

*

*

*

*

Skutočná zmena školstva = skutočná zmena spoločnosti = skutočná zmena politiky.

*

Diskutujte, dopĺňajte, pripomienkujte, šírte a zdieľajte…

*

O AUTOROVI TEXTU: PhDr. Ján Papuga, PhD. * pedagóg, spisovateľ, aktivista, odborník na školstvo, člen politickej strany SOS, zakladateľ pedagogickej koncepcie Konštruktívna školoveda – hľadanie strednej cesty * Bratislava-Rača, Bernolákovo * KONTAKTY: janpapuga@gmail.com  * FB: Ján Papuga * FB: Ján Papuga – školstvo, pedagogika, politika * IG: Ján Papuga * FB skupina: Spoločenstvo slovenčinárov, priateľov školy a vyučovania * FB skupina: Školoveda * Blog Pravda: janpapuga.blog.pravda.sk * Youtube: Ján Papuga * www . janpapuga . sk * AKTIVAČNÁ VÝZVA: Šírte tento text, aby sa zo slov stali činy. Zdieľajte ho, je verejný, netreba môj súhlas. Sprostredkujte môj text ľuďom, čo nechodia na internet. Posielajte ho politikom, stranám, ministrom, inštitúciám,  médiám. Ak sa s textom stotožňujete, je potrebné, aby sa dostal do povedomia. Aj takto sa menia veci. V prípade, že chcete poznať moju koncepciu a chcete konštruktívne, vecne a odborne komunikovať s inými ľuďmi, pridajte sa do FB skupiny Školoveda alebo mi napíšte na uvedené kontakty. * DISKUSIA NA BLOGU: Odpovede na komentáre k tomuto blogu na tejto platforme nezverejňujem, nesledujem, nevyjadrujem sa k nim aj z dôvodu, že autori komentárov majú neraz anonymné ID a môžu byť medzi nimi provokatéri, čo nechcú alebo nevedia pochopiť môj text a neraz prechádzajú k osobným invektívam pod neidentifikovateľným menom. S takýmito ľuďmi nemám dôvod diskutovať, resp. sa s nimi diskutovať nedá. V PRÍPADE, ŽE MÁTE ZÁUJEM O KONŠTRUKTÍVNU PRIPOMIENKU A MOJU REAKCIU NA ŇU, NEVÁHAJTE SA SO MNOU SPOJIŤ PROSTREDNÍCTVOM UVEDENÝCH KONTAKTOV. Odborná, slušná a zmysluplná diskusia vie zmeniť mnohé veci. Osobné invektívy a vulgárne vyjadrovanie ignorujem a blokujem. Akémukoľvek neanonymnému podnetu a konštruktívnej kritike či spätnej väzbe sa poteším a určite odpoviem, ak mi napíšete súkromnú správu. Ak sa nechcete verejne vyjadriť, pokojne sa mi ozvite prostredníctvom uvedených kontaktov. Aj v prípade, že vaša vec nesúvisí s témou článku. Ďakujem za pochopenie.  

Nový školský rok 2024/2025

01.09.2024

Želám všetkým komunitám slovenských škôl, aby: – ministri a politici boli empatickými odborníkmi, – učitelia boli pedagógmi, – zamestnanci všetci školy boli dôstojne ohodnotení, – žiaci boli deťmi s chuťou poznávať, – rodičia boli partnermi, – riaditelia zostali pedagógmi, – škola bola druhým domovom, – duchovné hodnoty [...]

Šimkovičová nekradne kultúru. Opoziční umelci kradnú demokraciu

14.08.2024

Myslím, že nepotrebujem, aby za mňa o kultúre a umení filozofovali rôzni politici, sfanatizovaní umelci či ľudia s inými ako kultúrnymi záujmami, momentálne predstierajúci záujem o túto oblasť. Milujem umenie a kultúru, vyštudoval som estetiku, som vysoko tolerantný ku kultúrno-umeleckým experimentom, mám rád klasické i moderné umenie, pokúšam sa tvoriť umelecké [...]

Zvrátenosti v Shakespearovi

14.07.2024

Dnes sa každý názor hodnotí ako nenávisť, neslušnosť a netolerantnosť. Tak na začiatku musím pripomenúť, že som na FIF UK vyštudoval aj estetiku, kde som spoznal ozaj rôzne druhy kultúry a umenia, teda som zvyknutý na čokoľvek a s veľkou mierou súčasných foriem umelecko-kultúrnych výtvorov súhlasím, ba ich obdivujem. Takisto som videl stovky divadelných hier, [...]

Michel Barnier

Vo Francúzsku vyšli do ulíc tisícky demonštrantov. Nesúhlasia s vymenovaním Barniera za premiéra

07.09.2024 20:26

Na protesty proti Macronovi ešte pred Barnierovým vymenovaním vyzvala ľavica, ktorá síce vyhrala voľby, ale nedostala šancu zostaviť vládu.

nehoda, kúty, hasiči

Mladík šoféroval bez vodičáku, s autom skončil v rieke. So spolujazdcami utrpeli vážne zranenia

07.09.2024 19:29

Po náraze sa auto prevrátilo na strechu. Najmladší spolujazdec mal iba 11 rokov.

H5N1, vtáčia chrípka

V USA majú prvý prípad vtáčej chrípky bez potvrdeného kontaktu so zvieraťom

07.09.2024 18:49

Dospelého pacienta prijali do nemocnice, kde dostal antivírusové lieky proti chrípke. Po zotavení bol prepustený.

pápež františek

Pápež vyzval v Papue-Novej Guinei na ukončenie kmeňových konfliktov

07.09.2024 17:25

Narastajú obavy, že zastavená snaha o nezávislosť ostrova Bougainville by mohla znova rozpútať občiansku vojnu.