Založ si blog

List pre Zuzanu Čaputovú

Vážená pani prezidentka,

ste vynikajúca rečníčka a veľmi dobre ovládate neverbálnu komunikáciu. Nebyť slovenčinárom a nemať kritické myslenie, uveril by som Vašim slovám. Našťastie mám vynikajúce školy a kopec naštudovanej literatúry. A vďaka pedagogickej praxi poznám rôzne situácie a rôzne prejavy správania rôznych ľudí v rôznych situáciách, viem ich čítať a interpretovať. Nech by ste akokoľvek svojím prejavom modelovali svoju bezúhonnosť, neverím Vám a pre mňa nie ste už minimálne dva roky ani slušná (hoci tak pôsobíte), ani empatická (hoci sa tak prejavujete), ani správna (hoci si to namýšľate). Isto, po Vašom zvolení som mal nádej, že budeme mať peknú, nadstranícku a nezávislú prezidentku pre všetkých občanov. No zmenili ste sa na naničhodnú političku, ktorá ohrozuje demokraciu, polarizuje spoločnosť (teda nespája ju) a ignoruje svoj ľud, aj ten konzervatívnejší.

Podpísať americkú zmluvu bez ohľadu na vôľu verejnosti za menej ako hodinu je cynické. Referendum dať na Ústavný súd a zmluvu USA bez všetkého podpísať je autokratické až papalášske. Požadovať cenzúru ľudí s iným názorom je prejav totality. Nechať nivočiť Slovensko najhoršou vládou v dejinách je riadenou likvidáciou vlasti. Nereagovať na korupciu či manipulácie rôznych funkcionárov z koaličného spektra je spolupodieľanie sa na vine. Ukazovať Slovensko cudzím návštevám, akoby bolo centrom vrahov a mafie, je poškodzovaním mentality Slovákov. Sebecky nekomunikovať s legitímne zvolenými stranami je obyčajná tvrdohlavosť nehodná štátnika. Urážať sa pre konštruktívnu i ostrú kritiku je nepochopením verejnej funkcie. Vyberať problémy skupín občanov pred vážnymi súčasnými či budúcimi existenčnými situáciami väčšiny Slovákov je ich diskrimináciou a ignoráciou.

Pani prezidentka, mohol by som podobne pokračovať. A nič z uvedených či ďalších prípadov by nenapĺňalo toľko pranierovaný pojem slušnosť, ktorý si mnohí vysvetľujú po svojom a ktorým sa prezentujete v médiách, ktoré Vám netvoria opozíciu. Vo Vašom prípade je prejavom Vašej neslušnosti absolútna ignorácia reality Slovákov a Slovenska. Isto, vystupujete slušne. No slušnosť nebudujú marketingoví odborníci, hoci je pravdou, že slovenský občan reaguje na dobrý marketing. Slušnosť musí byť v človeku, v politikovi a jej prítomnosť je v nezávislom človeku neotrasiteľná. Fotky, facebookové statusy, rozhovory u neobjektívnych a manipulatívnych novinárov či občasné návštevy podnikov, sociálne odkázaných či častí Slovenska nie sú budovaním slušnosti, ako ani príjemný hlas, zjav a vkusné oblečenie. Prezident dokáže oveľa viac. Ak chce…

Preto radšej nekandidujte alebo sa zmeňte na nezávislú štátničku. To sa však už nedá, už ste odhalili svoj štýl a zrejmú závislosť od rôznych prúdov a zoskupení. Tak radšej nekandidujte a dúfajte, že ak niekedy bude v tomto štáte spravodlivosť, tak si Vás nenájde. Vôbec Vám to neželám. Ale to, čo ste nespravili a mohli, je rovnako zlé, ako to, čo ste spravili.

Ešte sa dá všetko zvrátiť, no nemám skúsenosť, že by sa z nesprávne konajúcich sa z politikov stali mávnutím ruky ľudia. Úprimne by som sa tešil, keby sa tak stalo.

S pozdravom a želaním pevného zdravia a dobrého rozhodnutia

                                                                                              občan Ján Papuga 

*

*

*

*

*

*

*

Skutočná zmena školstva = skutočná zmena spoločnosti = skutočná zmena politiky.

*

Zdieľajte…

*

O AUTOROVI TEXTU: PhDr. Ján Papuga, PhD. * pedagóg, spisovateľ, aktivista, člen politickej strany Život – NS za rezort školstva, zakladateľ pedagogickej koncepcie Konštruktívna školoveda – hľadanie strednej cesty * Bratislava-Rača, Bernolákovo * KONTAKTY: janpapuga@gmail.com  * FB: Ján Papuga * FB: Ján Papuga Život – NS, školstvo * IG: Ján Papuga * FB skupina: Spoločenstvo slovenčinárov, priateľov školy a vyučovania * FB skupina: Školoveda * Blog Pravda: janpapuga.blog.pravda.sk * Youtube: Ján Papuga * www . janpapuga . sk * AKTIVAČNÁ VÝZVA: Šírte tento text, aby sa zo slov stali činy. Zdieľajte ho, je verejný, netreba môj súhlas. Sprostredkujte môj text ľuďom, čo nechodia na internet. Posielajte ho politikom, stranám, ministrom, inštitúciám,  médiám. Ak sa s textom stotožňujete, je potrebné, aby sa dostal do povedomia. Aj takto sa menia veci. V prípade, že chcete poznať moju koncepciu a chcete konštruktívne, vecne a odborne komunikovať s inými ľuďmi, pridajte sa do FB skupiny Školoveda alebo mi napíšte na uvedené kontakty. * DISKUSIA NA BLOGU: Odpovede na komentáre k tomuto blogu na tejto platforme nezverejňujem, nesledujem, nevyjadrujem sa k nim aj z dôvodu, že autori komentárov majú neraz anonymné ID a môžu byť medzi nimi provokatéri, čo nechcú alebo nevedia pochopiť môj text a neraz prechádzajú k osobným invektívam pod neidentifikovateľným menom. S takýmito ľuďmi nemám dôvod diskutovať, resp. sa s nimi diskutovať nedá. V PRÍPADE, ŽE MÁTE ZÁUJEM O KONŠTRUKTÍVNU PRIPOMIENKU A MOJU REAKCIU NA ŇU, NEVÁHAJTE SA SO MNOU SPOJIŤ PROSTREDNÍCTVOM UVEDENÝCH KONTAKTOV. Odborná, slušná a zmysluplná diskusia vie zmeniť mnohé veci. Osobné invektívy a vulgárne vyjadrovanie ignorujem a blokujem. Akémukoľvek neanonymnému podnetu a konštruktívnej kritike či spätnej väzbe sa poteším a určite odpoviem, ak mi napíšete súkromnú správu. Ak sa nechcete verejne vyjadriť, pokojne sa mi ozvite prostredníctvom uvedených kontaktov. Aj v prípade, že vaša vec nesúvisí s témou článku. Ďakujem za pochopenie.  

Korčok pracuje pre ľudí…

07.03.2024

Bilboardy by fakt mali pri cestách zakázať. Skoro som zabudol odbočiť, keď som videl akože uhladeného Korčoka na novom plagáte s heslom: „Slúžiť ľuďom, nie politikom.“ Jasné, že toto heslo mnohých osloví, resp. ho nebudú riešiť, lebo Korčoka budú voliť, aj keby sa im zadkom obrátil. Ale je smutné, ako tento naposledy saskársky drúk ponižuje bežných [...]

Danko je predsalen politický hl*pák

29.01.2024

A trvám na tom, i keď som jeho otvorenie kandidátky vítal a fakt sa do vlády dostali vďaka nemu skutočne obyčajní ľudia. No Dankovo hlúpe ego sa vrátilo. Koalícia je krehká a tvrdo do nej bijú priaznivci pseudoliberálnych a pseudoprogresívnych gaunerov, ba priaznivci gaunerov najhoršieho politického zoskupenia okolo Matoviča. A v tejto situácii ten politický analfabet tvrdo [...]

Novoročenka 2024

31.12.2023

Už nás delí pár dní od toho, aby sa všetko vrátilo do starých koľají bežného roka. Prvý konflikt po krátkodobom vianočnom dobre nás skoro vráti do reality. Možno aj preto sa obšťastňujeme frázami, aby všetko bolo dobré, hoci verím, že je oveľa viac ľudí, čo to myslia vážne. Lebo dobra je viac, no zlo ľahšie vyniká. Verím, že slová majú nejakú energiu, [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 172
Celková čítanosť: 560002x
Priemerná čítanosť článkov: 3256x

Autor blogu

Kategórie