Založ si blog

Čaputová je…

Som jazykár. Študoval som a stále študujem literatúru, som divákom filmov a rôznych divadelných hier, sledujem jazykovú úroveň mnohých relácií, najmä v televízii. Navyše sa od 19 rokov pohybujem v prostredí žiakov a študentov a neraz pozorne vnímam a analyzujem ich jazykové i mimojazykové vyjadrenia. Vo všetkých týchto oblastiach majú vulgarizmy nezastupiteľné miesto, využívajú sa a dalo by sa povedať, že v mnohých situáciách majú svoje opodstatnenie. Komunikácia bez vulgarizmov je, či chceme, alebo nechceme, dnes nepredstaviteľná. Isto, môžeme vulgárne vyjadrovanie do istej miery potláčať. Napr. vo výchove môžeme deti sankcionovať. No nezabránime používaniu hrubých slov v živote dospelého človeka. A vôbec neplatí nepriama úmernosť, že čím menšie vzdelanie, tým väčšia miera vulgarity. Ja a isto aj vy vnímame nadávanie neraz v povolaniach, ktoré by sa mali vyznačovať kultivovanosťou a eticky správnou komunikáciou. No nie je to tak.

            Vulgarizmy môžu spôsobovať komický efekt, sú ventilom duševného rozpoloženia alebo sú reakciou na nejaký nepríjemný zážitok, na bolesť alebo zúfalstvo. Často sa objavujú aj ako prejav hnevu. Teda sú aj psychologicky podmienené. Často bývajú nadávky sprievodným znakom dospievania a snahou tínedžerov zapadnúť do sociálnej skupiny. Isto, existujú aj ľudia, čo za každým druhým slovom dávajú vulgarizmy, no tí sú zväčša spoločensky odpísaní alebo napomínaní. A, našťastie, takých ľudí nie je veľa.

            Napomínať ľudí používajúcich vulgarizmy je riešením, treba to robiť, je to prevencia. Najmä u detí, aby vedeli rozlišovať štýl svojej komunikácie v rozličných situáciách, aby sa aspoň verejne tak nevyjadrovali. Vrcholným pokrytectvom je učiť deti slušnému vyjadrovaniu dospelými, ktorí nadávajú deň čo deň. Vtedy je účinok veľmi nízky. Maximálnym pokrytectvom je, keď sa rôzne médiá pohoršujú nad vulgarizmami iných. Pričom samy vulgarizmy vysielajú, samy ich prezentujú a neraz aj tvorcovia médií nadávajú, dokonca používajú hrubé slová vo svojich verejných textoch. Tu sa spúšťa ten absurdný kolobeh boja proti vulgarizmom od používateľov vulgarizmov. Ak sa aj nájde oblasť, kde sa vulgarizmy nepoužívajú, musíme rozlišovať aj vulgárne správanie, ktoré možno nepoužíva neslušné slová, ale svojím správaním spôsobuje rovnaký efekt ako hrubé výrazy. Mám na mysli napr. oblasť politiky. Máme politikov, ktorí sa možno neslušne nevyjadrujú, no ich konanie alebo nekonanie napriek všetkému uráža občanov. A keď sa takéto niečo stane, môže pokojne nastať reakcia s vulgarizmami. Presne taká, ako keď si v bežnom živote odfŕkneme tabuizované slovo v nejakej náročnej situácii.

            V Nitre sa konal protest opozičnej strany. Účasť bola pomerne vysoká, zaplnila námestie pre Divadlom Andreja Bagara. Keďže zažívame kruté následky vládnutia súčasných gaunerov (tým nehovorím, že predtým boli vo vládach anjeli), atmosféra bola silná až euforická. Možno aj preto predseda opozičnej strany vo svojom plamennom prejave použil slovo ku.va. Popravde som ho, na rozdiel od iných politikov, nepočul, že by niekedy takto hovoril. Toto slovo spomenul v kontexte toho, že kadejaký človek s pochybným (vulgárnym) správaním má v mediálnom či inom priestore oveľa väčší priestor ako skutočná osobnosť. A to je pravda! Súvisí to práve s mediálne pretláčanou vulgarizáciou spoločnosti, ktorú som spomínal vyššie. Ak vidíme, aké rôzne kreatúry dostávajú verejný priestor, je to fakt na dobrú nadávku. A v tomto prípade nám zostáva iba si zanadávať, keďže vymývanie mozgov nemorálnymi, spoločensky úbohými, nehodnotnými reláciami, v ktorých vytvárajú tie najhrubšie umelé konflikty, stále pretrváva a nikto z nás to nevie zmeniť. Plne chápem, keď mi niekto z môjho okolia povie: „V televízii dávajú samé kok.tiny.“ A to nehovorím o internete, kde je degradácia ľudskej bytosti a morálky tvrdá, beztrestná a necenzurovaná. Predseda onej strany pod vplyvom eufórie a zlosti zo situácie (možno aj zo strachu pred zatknutím) povedal uvedenú nadávku zobrazujúcu tvrdým prostriedkom realitu. Tak, ako to robia bežní ľudia neraz aj bez príčiny alebo v ľahších situáciách. Môžeme to odsúdiť. Ale určite nie zo strany tých, čo vulgárne komunikujú alebo konajú.

            Protestujúca strana sa dotkla aj prezidentky. Prejav podpredsedu strany motivoval protestujúcich, aby skandovali na adresu Čaputovej, že je americká k.rva. Pôvodne to malo byť, že je americká agentka. Isto, je to žena, citlivejší prístup by bol vhodnejší. Na druhej strane sa roky bojuje za rovnaký prístup k ženám. Ani to však nemusí byť dôvod vulgárneho osočovania. Avšak, Čaputová je prezidentka. Teda politička. Táto funkcia má predpokladať zvýšenú mieru kritiky a zvýšenú mieru útokov. Možno je lepšie ventilovať sa vulgarizmami ako fyzickým útokom. Ak niekto na prezidentku použije ostré slovo, a verte, že na politikov sa používajú ešte ostrejšie výrazy, aj zo strán ich kolegov, tak tým bez servítky kritizuje predovšetkým konanie politika, političky. Isto nikto nemyslel, že Čaputová je k.rva preto, že pribrala, že mala škaredé šaty, že sadila stromy a pod. Nadávka mierila na jej politickú činnosť, ktorou drží túto gaunerskú vládu, ktorou prejavuje svoju lojalitu k najhoršej vláde v dejinách SR a ktorou ukazuje, kde v rebríčku hodnôt sú občania, ktorých má ona zastupovať. Napokon aj jej konanie nie je úplne nevulgárne. Jej túžba vypínať internety, zlostné vyjadrenie o tom, že nerozumie národu či expresné podpisovanie zlých a ľudí šikanujúcich zákonov sú oveľa horšie ako bežné nadávky. Keby som bol vulgárny človek, použil by som na ňu horšie nadávky. Ale dav sa rozhodol pre nadávku na písmeno K. A prečo americká, to tiež vieme.

            Nejestvuje dav, kde by sa nevyjadrovalo alebo nesprávalo vulgárne. A opakujem, môžeme byť radi, že sa takto ľudia odventilovali a nejdú do tvrdších zásahov. Nadávky sú sprievodným javom zlosti, zúfalstva, smútku. A na tieto veci máme po dvoch rokov šikanovania a nekompetentného vládnutia obrovské právo.

            Vrátim sa k tomu pokrytectvu. Fascinuje ma ako médiá a práve tí vulgárne sa správajúci, ba hrubo nadávajúci politici sa pohoršujú nad tým, čo vyslovil dav. O médiách priamo propagujúcich vulgaritu už nebudem písať. Ale pozrite si vyjadrenia našich najvyšších a kedysi som veril, že najreprezentatívnejších ľudí – poslancov. Nielen v politických vyjadreniach či v rôznych reláciách. Ale aj v samotnom parlamente. Tam niet dňa bez hrubého slova, neraz zo strany tých, čo sa teraz pohoršujú. Veď oni sami dávajú tieto prototypy správania, ktoré vnímajú už aj naše deti. Isto, nevulgárny a čestný človek nech sa pohoršuje, nech píše, nech kritizuje, prijmem to. Alebo prijmem aj to, keď sa autor nadávok kritizuje. Ale koaličná úderka sa pustila do tvrdého urážania významnej časti občanov voliacich inú stranu, stranu z opozície, ktorá v návale emócií počastovala nekonajúcu prezidentku neslušným slovom.

            Ja neznášam nadávky, ale keď pokrytci kritizujú ich používanie, tak mi je trápne za nich a zároveň ma rozčuľuje to ich odporné farizejstvo. Očakával by som skôr reakciu, že  sa kultivovane vyjadria ku kritike protestu v Nitre, že budú vzorom. Nie tak, že budú chrliť vety, slová, titulky, ktoré pritiahnu pozornosť, zvýšia sledovanosť, prinesú politické body, zdvihnú mnohým tlak, a tak spôsobia ďalšiu zlosť – plnú vulgarizmov. To by však nemohli byť pokrytci. Očakával by som po kritike vulgarizmov a akýchkoľvek invektív, že sa obeť zamyslí a začne konať inak, začne počúvať a naozaj citlivo vnímať, aby ľudia nemali dôvod nadávať. No to som asi naivný. Alebo naše životy už bez vulgarizácie nemôžu existovať…

            Celá táto kauza vôbec nebola o vulgarizmoch v situácii, keď sú našou každodennou súčasťou. Hlavným cieľom rozmazávania opozičného protestu je podnecovať ďalšiu nenávisť. Isto, nadávajme (alebo ich kritizujme) na politikov, čo nadávajú, keď už to nejde inak. Ale dnes masa občanov nadáva preto, lebo Slovensko je v katastrofálnom stave a riešenia sa už vyčerpali, koalícia sa drží za každú cenu. Preto mnohí občania vzhliadajú ku každej politickej strane, ktorá sa vzoprie vládnej moci a je im jedno, akú má motiváciu a či bude lepšia, ak sa dostane do vlády. Minuli sa všetky legitímne, slušné a pokojné riešenia zlej situácie Slovákov. Zostali davy a nadávky. Ba! Zostala ešte jedna možnosť. No tá je nebezpečnejšia ako slovo k.rva.

*

*

*

*

*

O AUTOROVI TEXTU: PhDr. Ján Papuga, PhD. * Bratislava-Rača * janpapuga@gmail.com  FB: Ján Papuga * IG: Ján Papuga * FB skupina: Spoločenstvo slovenčinárov, priateľov školy a vyučovania * FB skupina: Školoveda * janpapuga.blog.pravda.sk * youtube: Ján Papuga * www . janpapuga . sk * AKTIVAČNÁ VÝZVA: Šírte tento text, aby sa zo slov stali činy. Zdieľajte ho, je verejný, netreba môj súhlas. Sprostredkujte môj text ľuďom, čo nechodia na internet. Posielajte ho  politikom, stranám, ministrom, inštitúciám,  médiám. Ak sa s textom stotožňujete, je potrebné, aby sa dostal do povedomia. Aj takto sa menia veci. V prípade, že chcete poznať moju koncepciu a chcete konštruktívne, vecne a odborne komunikovať s inými ľuďmi, pridajte sa do FB skupiny Školoveda alebo mi napíšte na uvedené kontakty. * DISKUSIA NA BLOGU: Odpovede na komentáre k tomuto blogu na tejto platforme nezverejňujem, nesledujem, nevyjadrujem sa k nim aj z dôvodu, že autori komentárov majú anonymné ID a môžu byť medzi nimi provokatéri. V prípade, že máte záujem o konštruktívnu pripomienku a moju reakciu na ňu, neváhajte sa so mnou spojiť prostredníctvom uvedených kontaktov. Akémukoľvek neanonymnému podnetu a konštruktívnej kritike sa poteším.

Korčok pracuje pre ľudí…

07.03.2024

Bilboardy by fakt mali pri cestách zakázať. Skoro som zabudol odbočiť, keď som videl akože uhladeného Korčoka na novom plagáte s heslom: „Slúžiť ľuďom, nie politikom.“ Jasné, že toto heslo mnohých osloví, resp. ho nebudú riešiť, lebo Korčoka budú voliť, aj keby sa im zadkom obrátil. Ale je smutné, ako tento naposledy saskársky drúk ponižuje bežných [...]

Danko je predsalen politický hl*pák

29.01.2024

A trvám na tom, i keď som jeho otvorenie kandidátky vítal a fakt sa do vlády dostali vďaka nemu skutočne obyčajní ľudia. No Dankovo hlúpe ego sa vrátilo. Koalícia je krehká a tvrdo do nej bijú priaznivci pseudoliberálnych a pseudoprogresívnych gaunerov, ba priaznivci gaunerov najhoršieho politického zoskupenia okolo Matoviča. A v tejto situácii ten politický analfabet tvrdo [...]

Novoročenka 2024

31.12.2023

Už nás delí pár dní od toho, aby sa všetko vrátilo do starých koľají bežného roka. Prvý konflikt po krátkodobom vianočnom dobre nás skoro vráti do reality. Možno aj preto sa obšťastňujeme frázami, aby všetko bolo dobré, hoci verím, že je oveľa viac ľudí, čo to myslia vážne. Lebo dobra je viac, no zlo ľahšie vyniká. Verím, že slová majú nejakú energiu, [...]

Polícia SR

Nastúpila do MHD a domov sa už nevrátila. Polícia pátra po 14-ročnej Liliane

26.04.2024 10:44

Žilinskí policajti žiadajú verejnosť o pomoc.

Viktor Orbán

Gyöngyösi: Orbán je nepriateľ národa, premenil Maďarsko na diktatúru. Budapešť by nemala zabudnúť na sovietske tanky

26.04.2024 10:40

Myslím, že sme sa v Maďarsku vrátili do boľševických časov, tvrdí predseda strany Jobbik.

požiar, elektromobil, Lešť

Ako horí elektromobil? Požiar zlikvidovali hasiči do hodiny, vrak skončil vo vodnom kúpeli

26.04.2024 10:40

Z podzemnej garáže, v ktorej sa vznietil elektromobil, šľahali obrovské plamene.

Rusko Ukrajina Putin výcvikové stredisko návšteva uarus

Dvaja ruskí vojaci sa priznali ku chladnokrvnej trojnásobnej vražde. Zabili starostku aj ich kolegu

26.04.2024 10:10

Páchatelia v snahe zamaskovať zločin telo poliali horľavinou a potom do domu vhodili granát, ktorého výbuch spôsobil požiar.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 172
Celková čítanosť: 560060x
Priemerná čítanosť článkov: 3256x

Autor blogu

Kategórie