Založ si blog

Geissenovci a ponižovanie bežných ľudí

                Poznám ľudí, čo pozerajú reality šou. Sú medzi nimi aj takí, čo sú vzdelaní, poznajú skutočné hodnoty a neraz tieto šou sledujú iba ako relax alebo zo záujmu, ako hlboko môžu klesnúť ľudia, keď sa im vytvorí mediálny priestor, ktorý, samozrejme, je len umelou imitáciou reality. Neraz sú však protagonistami týchto relácií ľudia, čo sa nedajú zlomiť a priviesť k odpornému správaniu alebo nepočúvnu požiadavky realizátorov hry, aby pred kamerou vyvolávali rôzne umelé konflikty pre zvýšenie sledovanosti. Popravde som niekedy dávno pozerával aj markízackú Farmu. Vôbec vám neviem povedať, kto v nej účinkoval, aký konflikt vyvolal, kto s kým súložil. Ale pozeral som to kvôli záberom z prírody (kamera tam vskutku bola vynikajúca), kvôli zvieratám a kvôli dobrým radám o hospodárení. Pamätám si, že raz tam učili, ako sa robia syrové korbáčiky, ktoré milujem. Vybral som si jednoducho užitočné informácie a nemám jediný dôvod obhajovať to, že som to slobodne pozeral.

            Reality šou sú aj rôzne relácie, kde herci alebo známe osobnosti putujú po Slovensku. Tiež tam robia rôzne opičky, no nič to nemení na tom, že som si zapísal rôzne slovenské destinácie, ktoré by som rád navštívil. A určite takéto niečo prispelo k spoznávaniu našej krajiny a k zvýšeniu záujmu o ňu. Takisto si už nepamätám, čo tam sprevádzajúci protagonisti vyvádzali. Páčil sa mi turistický cieľ relácie.

            Geissenovcov nepozerávam, videl som len niekoľko krátkych ukážok. Viem len to, že veľmi často cestujú a ukazujú rôzne kraje a zvyky. Samozrejme, aby to bolo zaujímavejšie, sledovanejšie, dvaja dospelí členovia tejto rodiny vypúšťajú z úst rôzne výroky, ktoré sa vnímajú s úsmevom a niekedy aj pobavia. Samozrejme, nejde o nejaký vysoko intelektuálny humor. Tradičná hláška „Roooobert“ je už parodovaná aj medzi bežnými ľuďmi. A priznám sa, že sa nad ňou pousmejem…

            Obaja títo milionári sú vrcholne kritickí a obtierajú si ústa o všetko, čo sa im nepáči, čo nie vždy vyznieva slušne. Niekedy ich vnímajú ako cynických či rozmaznaných. To je však otázka vkusu. Poznám na Slovensku oveľa dôležitejších ľudí, ktorých charaktery nestoja za nič. Nie je mi však známe, že by sa vyjadrovali hrubo. Ale isto svojimi ostrejšími slovami nešetria. Ono, je to aj prirodzené. Kto z bežných divákov si pozrie klasický dokument o cestovaní alebo o milionároch. A kto si pozrie reality šou, ktorá má aj dokumentárny charakter, no hlavne priťahuje nezvyčajnými protagonistami bežných divákov. Keby som to zveličil, tak by som ocenil to, že sa diváci cez rôzne škandály, zosmiešnenia či drsné situácie učia spoznávať krajiny, život iných ľudí a samých seba. Súčasní ľudia sú pod takým vplyvom masy informácií, že si musia vyberať tie, ktoré majú aj príťažlivú formu, ľahšie sa pamätajú a dá sa pri nich relaxovať. To znamená, že nie reality šou a televízie treba zmeniť. Musí sa zmeniť divák, ak chceme mať v médiách vysoko umelecké a morálne bezúhonné relácie. Škoda možno je, že  do spomínanej šou nevložili aj to, ako Geissenovci došli k tomu majetku, ako sa stať bohatými, ako tráviť voľný čas a pod. Teda neviem, či to tam zobrazujú. Možno by to viac inšpirovalo mnohých Slovákov, ako na sebe pracovať, ako si vedieť oddýchnuť a ako svojím deťom ukazovať krásy sveta. A nemyslím hneď sveta drahých dovoleniek. Niekedy je krása okolo nás väčším zážitkom ako cestovanie po svete.  

            Musím odmietnuť tú nenávisť, ktorá sa spustila okolo návštevy Geissenovcov na Slovensku – tá sa však na Slovensku spúšťa každým jedným činom, ktorý sa tu udeje. Isto, ani ja nenávidím túto vládu a považujem ju za najhoršie zlo v celých dejinách Slovenska. Ale napádať ľudí odpornými výrazmi za to, že sledujú túto rodinu, že si ju prišli pozrieť, že chceli od nich podpis či fotografiu je niečo, čo neprijmem. A už vôbec neprijmem to, že takéto relácie pozerajú iba hlúpi alebo sociálne slabší ľudia. Ak by to aj bolo tak, no a? Kedysi si jednoduchší ľudia rozprávali rôzne rozprávky a verili v spravodlivosť a dobro. Možno aj táto relácia im aspoň virtuálne plní sny. Možno im práve reality šou dávajú viac ako tí, čo by im mali pomáhať. Čo hodnotné dali týmto ľuďom médiá a politici v takej miere, že by sa presunula pozornosť ľudí žijúcich ťažké životy na niečo hodnotnejšie? Čo mediálny či politický príspevok, to pľuvanec do tvárí občanov, to vzbudzovanie nenávisti, cielená propagácia nemravného správania, opovrhovanie občanmi, skresľovanie informácií a propaganda, strašenie a pod. A tomuto všetkému čelia aj naše deti, pre ktorých môžu byť zábavné postavy milionárov takisto ventilom a dôvodom na nemyslenie na skutočnú realitu, ktorá je hororová. Niektorí z divákov namiesto tvrdého útoku na zodpovedných za takýto stav čelia nadávkam, výsmechu, šikanovaniu. Akoby bol zločin pozerať reality šou a z rôznych dôvodov obdivovať ich protagonistov.  

            Isto, pustiť sa do Sulíka (SAS) je úplne oprávnené. Namiesto toho, aby sa deň čo deň aj v spolupráci s celou koalíciou venoval Slovákom, šaškuje s nemeckými celebritami, čo nie je dôstojné jeho štátnej funkcii ani poslaniu. Ale zrejme je ľahšie užívať si politický post než riešiť problémy Slovákov. SAS to aj tak nevyrieši, stratila schopnosť buchnúť si po stole a takisto sa odbavuje svojimi totalitnými praktikami na voličoch. A tí im naďalej (zatiaľ?) s radosťou dávajú v prieskumoch svoj hlas. Z tohto uhla pohľadu je tvrdá kritika konania politika – ministra a jeho strany na mieste. On tam nemal čo hľadať v časoch, keď sa prehlbujú ekonomické problémy občanov. Ale to už je štandard arogancie politickej moci na Slovensku. No cieľom útokov sa nemajú prečo stať diváci Geissenovcov!

            Či máme radi Geissenovcov, či nie, sú to ľudia, ako sú ľudia aj ich diváci. Kým nerobia nelegálnu činnosť, ako mnohí politici, je na ich vôli, koho budú obdivovať. Či sledujeme reality šou bolo doposiaľ na rozhodnutí každého z nás. Odkedy sa z tohto práva stal dôvod na lynčovanie? Ľudia, správanie politických gaunerov Slovenska i sveta prechádza na nás. A to chcú. Ako som uviedol, návšteva milionárskej rodiny nemala byť politická udalosť a už vôbec nie akcia ministra hospodárstva. To budem aj ja hejtovať, keďže prešľapy politikov sa nesmú mazať, ale pripomínať, analyzovať a odsúdiť. Ale ak tu ozaj nakrútili zopár dielov ich reality šou, tak či chceme, či nie, môže to pritiahnuť pozornosť cestovateľov, keďže zábery na slovenské destinácie môžu pokojne zaujať. Tým však nehovorím, že zbožňujem Sulíka, ktorý ich sem pozval. Hľadám však pozitívnu stránku. A nechcem ničiť nenávisťou fanúšikov milionárskej rodiny.

            Ja len dúfam, že nevystrihnú zo záberov tejto relácie šašov z SAS. Lebo práve konanie našich politikov sa hodí do reality šou o úbohej politickej situácii na Slovensku. Len si dávajme pozor, aby sme neskĺzli na ich úroveň a nestali sa protagonistami takejto reality.  

*

*

*

O AUTOROVI TEXTU: PhDr. Ján Papuga, PhD. * Bratislava-Rača * janpapuga@gmail.com  FB: Ján Papuga * FB: Ján Papuga –  Život – NS * IG: Ján Papuga * FB skupina: Spoločenstvo slovenčinárov, priateľov školy a vyučovania * FB skupina: Školoveda * janpapuga.blog.pravda.sk * youtube: Ján Papuga * www . janpapuga . sk * AKTIVAČNÁ VÝZVA: Šírte tento text, aby sa zo slov stali činy. Zdieľajte ho, je verejný, netreba môj súhlas. Sprostredkujte môj text ľuďom, čo nechodia na internet. Posielajte ho  politikom, stranám, ministrom, inštitúciám,  médiám. Ak sa s textom stotožňujete, je potrebné, aby sa dostal do povedomia. Aj takto sa menia veci. V prípade, že chcete poznať moju koncepciu a chcete konštruktívne, vecne a odborne komunikovať s inými ľuďmi, pridajte sa do FB skupiny Školoveda alebo mi napíšte na uvedené kontakty. * DISKUSIA NA BLOGU: Odpovede na komentáre k tomuto blogu na tejto platforme nezverejňujem, nesledujem, nevyjadrujem sa k nim aj z dôvodu, že autori komentárov majú anonymné ID a môžu byť medzi nimi provokatéri. V prípade, že máte záujem o konštruktívnu pripomienku a moju reakciu na ňu, neváhajte sa so mnou spojiť prostredníctvom uvedených kontaktov. Akémukoľvek neanonymnému podnetu a konštruktívnej kritike sa poteším.

Korčok pracuje pre ľudí…

07.03.2024

Bilboardy by fakt mali pri cestách zakázať. Skoro som zabudol odbočiť, keď som videl akože uhladeného Korčoka na novom plagáte s heslom: „Slúžiť ľuďom, nie politikom.“ Jasné, že toto heslo mnohých osloví, resp. ho nebudú riešiť, lebo Korčoka budú voliť, aj keby sa im zadkom obrátil. Ale je smutné, ako tento naposledy saskársky drúk ponižuje bežných [...]

Danko je predsalen politický hl*pák

29.01.2024

A trvám na tom, i keď som jeho otvorenie kandidátky vítal a fakt sa do vlády dostali vďaka nemu skutočne obyčajní ľudia. No Dankovo hlúpe ego sa vrátilo. Koalícia je krehká a tvrdo do nej bijú priaznivci pseudoliberálnych a pseudoprogresívnych gaunerov, ba priaznivci gaunerov najhoršieho politického zoskupenia okolo Matoviča. A v tejto situácii ten politický analfabet tvrdo [...]

Novoročenka 2024

31.12.2023

Už nás delí pár dní od toho, aby sa všetko vrátilo do starých koľají bežného roka. Prvý konflikt po krátkodobom vianočnom dobre nás skoro vráti do reality. Možno aj preto sa obšťastňujeme frázami, aby všetko bolo dobré, hoci verím, že je oveľa viac ľudí, čo to myslia vážne. Lebo dobra je viac, no zlo ľahšie vyniká. Verím, že slová majú nejakú energiu, [...]

nemecko, polícia, polizei

Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici

23.04.2024 23:40

Podľa vyhlásenia bol tento muž polícii známy už skôr. Jeho motív vyhrážania sa v knižnici zatiaľ nie je objasnený.

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 172
Celková čítanosť: 559629x
Priemerná čítanosť článkov: 3254x

Autor blogu

Kategórie