Založ si blog

Odporcovia vlády a opozícia, Svätoplukove prúty vám nič nehovoria? Koalícii ano.

Kedysi bolo súčasťou vyučovania literatúry v školách viacero literárnych diel, ktoré na deti zapôsobili a dali im veľa poučení do života. Boli iné ako dnešné gýčové a prvoplánové príbehy založené na nepravdepodobných situáciách, ktoré namiesto poučenia skôr tematizujú negatívne vzorce správania. Aj vďaka kvalitným literárnym príbehom naša generácia múdrela, mala vzťah k slovenskej kultúre a vedela sa vynájsť v rôznych problémoch práve na základe rôznych literárnych príbehov.

V súvislosti s aktuálnou situáciou na Slovensku som si pripomenul zo svojich školských čias historickú legendu o Svätoplukových prútoch. Či už sa stala, alebo nie, symbol jedného ľahko zlomiteľného prúta a oveľa ťažšie ohnuteľného zväzku prútov je dodnes nadčasovým mementom pre každého, kto vládne alebo riadi. O to viac, že synovia kniežaťa Svätopluka vskutku prišli o Veľkomoravskú ríšu práve preto, že nedržali spolu. Teda upustili od spoločnej politiky a ríša ich otca padla.  

Jeden prútik sa ľahko zlomí

Rovnakú chybu robia odporcovia dnešnej koalície. Schválne nepíšem, že opozícia. Ale k vládnemu protiprúdu zaraďujem okrem opozície aj protivládnych aktivistov, odborníkov, predstaviteľov rôznych občianskych združení, mimovládnych organizácií či budúcich politických strán. Nekritizujem ich program. Každý z nich ponúka argumenty, riešenia, pomoc, nápady a politické reformy. Ale izolujú sa. Stávajú sa slabými prútikmi, ktoré nemajú potrebnú silu a ľahko sa zlomia.

A takto nerozumne konajú, keď čelia historicky najhoršej vláde, ktorá sa drží všetku moc, nedá sa odstrániť a popritom devastuje našu vlasť, Slovensko. Rozviazať mocný zväzok prútov v tejto situácii je rizikom, nerozumom a ďalším ohrozením Slovákov.  

Spoločný cieľ je ďaleko za egom

Som presvedčený, že odporcovia súčasného stavu si toto všetko uvedomujú. No napriek tomu niet tej sily, aby zahodili egá. Pokračuje očividná izolácia jednotlivých skupín, ktoré majú spoločný cieľ, a to zosadiť túto vládu. Ani táto priorita ich nenúti spojiť sa, čo považujem za prejav neúcty k občanom, ktorí denne požadujú, ba prosia, aby sa spojili a vytvorili mohutný občiansko-politický tlak. Oni však občanov ignorujú a konajú tak proti jednote, ktorá by mohla závažným spôsobom narušiť túto novodobú totalitu politicky nekompetentných a nevzdelaných koaličných predstaviteľov. K občanom a hlásia vtedy, keď ich sami potrebujú.

Občan už stráca prehľad v protestoch, ktoré sa konajú každý týždeň, je ich niekoľko, niekedy aj v rovnakom čase, píše sa mnoho petícií, výziev, vzniká kopec strán a združení. A predstavitelia týchto aktivít sa navzájom žerú, ohovárajú a štvú ľudí proti konkurenčnej skupine. Ľudia sa už prestávajú orientovať, ba dovolím si povedať, že ich tento stav odrádza od aktívnej účasti v protestoch. Sám som si povedal, že kým to bude takto roztrieštené, nemám záujem zúčastniť sa.

Takto to bude vyzerať po prevzatí moci?  

Navyše, máme sa domnievať, že keď sa odporcovia koalície dostanú k moci, budú sa znova takto správať? Nesúdržne? Pospájajú sa do podivných koalícií a zas budeme sledovať konflikty, hádky a intrigy? Ako je tomu teraz?

Uznávam, že túžba riadiť štát je veľká. A prirodzená. Ak chce niekto skutočne pomôcť Slovákom a chce čeliť napádaniu našej štátnosti rôznymi slovenskými i mimoslovenskými záujmami, musí mať politickú moc, vládu a parlament. Predtým však treba poraziť súčasnú koalíciu, čo už ako prioritu pociťuje nadpolovičná časť národa.

To chcete vaše dobré nápady a spoločné ciele pochovať, len aby ste ukojili egá? Kašlete na občanov, ku ktorým sa hlásite? O čo vám potom skutočne ide? Občan si raz-dva povie, že o korytá. Potom sa nečudujte, že sa národ triešti, že na zhromaždenia chodí len viac-menej početná skupina ľudí. To je vodou na mlyn koalície, ktorá vás potom označí za dezolátov, krikľúňov, fašistov a bez problémov vás skrotí polícia.

Lepidlo koalície je silnejšie

Spamätajte sa! Ukážte, že ste lepší a pevnejší ako táto vláda. Tá na rozdiel od vás drží pokope ako ten zväzok Svätoplukových prútov. Ale vidíme, čo táto ich súdržnosť spôsobuje. Ich lepom sú moc, peniaze, strach zo straty mandátov. Vaše lepidlo musí byť silnejšie. A kým si to neuvedomíte, nemáte čo hovoriť o marazme v koalícii. Lebo rovnaký marazmus je u odporcov vlády a v opozícii.

Len si spomeňte na minuloročný 17. november, keď sa protestujúci občania z troch stanovíšť spojili do jedného celku a v niekoľkotisícovom dave prechádzali Bratislavou. Bežní Slováci si na rozdiel od vás uvedomili stáročné posolstvo Svätoplukových prútov. Teraz ste na rade vy!

*

*

*

Text som napísal pre Hlavný denník: link.  

*

O AUTOROVI TEXTU: PhDr. Ján Papuga, PhD. * Bratislava-Rača * janpapuga@gmail.com  FB: Ján Papuga * IG: Ján Papuga * FB skupina: Spoločenstvo slovenčinárov, priateľov školy a vyučovania * FB skupina: Školoveda * janpapuga.blog.pravda.sk * youtube: Ján Papuga * www . janpapuga . sk * AKTIVAČNÁ VÝZVA: Šírte tento text, aby sa zo slov stali činy. Zdieľajte ho, je verejný, netreba môj súhlas. Sprostredkujte môj text ľuďom, čo nechodia na internet. Posielajte ho  politikom, stranám, ministrom, inštitúciám,  médiám. Ak sa s textom stotožňujete, je potrebné, aby sa dostal do povedomia. Aj takto sa menia veci. SPOLUPRÁCA: V prípade, že chcete poznať moju koncepciu a chcete konštruktívne, vecne a odborne komunikovať s inými ľuďmi, pridajte sa do FB skupiny Školoveda alebo mi napíšte na uvedené kontakty. * DISKUSIA NA BLOGU: Odpovede na komentáre k tomuto blogu na tejto platforme nezverejňujem, nesledujem, nevyjadrujem sa k nim aj z dôvodu, že autori komentárov majú anonymné ID a môžu byť medzi nimi provokatéri. V prípade, že máte záujem o konštruktívnu pripomienku a moju reakciu na ňu, neváhajte sa so mnou spojiť prostredníctvom uvedených kontaktov. Akémukoľvek neanonymnému podnetu a konštruktívnej kritike sa poteším.

Korčok pracuje pre ľudí…

07.03.2024

Bilboardy by fakt mali pri cestách zakázať. Skoro som zabudol odbočiť, keď som videl akože uhladeného Korčoka na novom plagáte s heslom: „Slúžiť ľuďom, nie politikom.“ Jasné, že toto heslo mnohých osloví, resp. ho nebudú riešiť, lebo Korčoka budú voliť, aj keby sa im zadkom obrátil. Ale je smutné, ako tento naposledy saskársky drúk ponižuje bežných [...]

Danko je predsalen politický hl*pák

29.01.2024

A trvám na tom, i keď som jeho otvorenie kandidátky vítal a fakt sa do vlády dostali vďaka nemu skutočne obyčajní ľudia. No Dankovo hlúpe ego sa vrátilo. Koalícia je krehká a tvrdo do nej bijú priaznivci pseudoliberálnych a pseudoprogresívnych gaunerov, ba priaznivci gaunerov najhoršieho politického zoskupenia okolo Matoviča. A v tejto situácii ten politický analfabet tvrdo [...]

Novoročenka 2024

31.12.2023

Už nás delí pár dní od toho, aby sa všetko vrátilo do starých koľají bežného roka. Prvý konflikt po krátkodobom vianočnom dobre nás skoro vráti do reality. Možno aj preto sa obšťastňujeme frázami, aby všetko bolo dobré, hoci verím, že je oveľa viac ľudí, čo to myslia vážne. Lebo dobra je viac, no zlo ľahšie vyniká. Verím, že slová majú nejakú energiu, [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 21:24

K incidentu došlo krátko po tom, ako sa skončil výber 12 porotcov a ich šiestich náhradníkov v procese, v ktorom je Trump obvinený z podplácania pornoherečky.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 172
Celková čítanosť: 558927x
Priemerná čítanosť článkov: 3250x

Autor blogu

Kategórie