Založ si blog

Kurzovo odstúpenie naši politici ignorujú. Nemajú úctu k Slovákom

Rakúsky kancelár Sebastian Kurz oznámil svoju rezignáciu. Na tlačovej konferencii uviedol: „Moja krajina je dôležitejšia ako moja osoba.“ Odstúpil z dôvodu jeho vyšetrovania rakúskou protikorupčnou prokuratúrou.

Je sklamaním, že na politikovi, ktorý je populárny, visí takáto aféra. Kurz sa dáva aj za vzor politika. Hoci ide zatiaľ len o vyšetrovanie, Kurz reagoval takmer okamžite. Napriek svojej popularite a napriek prezumpcii neviny.

Politická kultúra je papalášom vzdialená

Rakúsko je našou blízkou krajinou. Naši politici však nemajú ani páru o tom, čo je slušnosť.  Čo je česť. Čo je úcta k občanom. A keď už nie k občanom, tak k voličom. Vôbec nejde o nerešpektovanie prezumpcie neviny. Samým by sa nám nepáčilo, keby nás niekto obvinil bez odsúdenia. Ale politici a vysokí funkcionári by mali byť osobnosti rešpektujúce aj iný rozmer. Politickú etiku, slušnosť, vyvodenie dôsledkov za pochybenia. Aj v prípade, že jestvuje najmenší tieň podozrenia. O to viac to platí pre koaličných papalášov, ktorí stratili popularitu. Pritom sa držia vo funkciách ako tí najpopulárnejší. Tým si z naozaj obyčajných ľudí deň čo deň strieľajú. Potom sa postavia pred kamery a hovoria: dobre bude, pracujeme pre ľudí, budeme najlepšou vládou, sme vláda zmeny a očisty… Už za toto pokrytectvo by mali bežať na skládku špinavých dejín.

Odchod pre plagiátorstvo je minimum

Kurz odišiel „len“ pre podozrenie za nesprávne financovanie svojho pí ár. Prednedávnom zase odstúpila rakúska ministerka. Za podozrenie z plagiátorstva. Takmer ihneď vyvodili dôsledky. A čo máme u nás? Niekoľkonásobné plagiátorstvo. Podozrenie z úplatkov. Marenie výkonu. Odsúdený človek je prokurátor. Rodinkárstvo. Konflikt záujmov. Finančné a pozemkové podvody. Porušovanie zákonov politikmi. Vulgárne až rasistické osočovanie. Obdivovanie úspechu Hitlerovej strany. Porušovanie covid opatrení. Urážanie odborníkov. Likvidácia ekonomiky. Neefektívne hospodárenie s financiami, mrhanie nimi. Kontakty so zločincami. Účelové zmeny zákonov. Právny chaos. Zodpovednosť za morálny rozklad spoločnosti. Zadlženie krajiny. Netransparentnosť. Katastrofálny stav zdravotníctva, školstva, justície. Zodpovednosť za tisíce úmrtí na covid…

Bez hanby sa betónujú

Všetko toto sú činy našich politikov. Namiesto kajania sa zubami-nechtami držia funkcií. Betónujú sa v nich za každú cenu. Potom sa čudujú, že im ľudia neveria. A že nerešpektujú ich nariadenia, opatrenia. Absolútna strata súdnosti, citu k riadeniu krajiny, charakteru. Farizeji, pokrytci, ľudia bez chrbtovej kosti. A hriešnici. Sú ďaleko od kresťanstva. Ním sa oháňajú, zneužívajú ho. Ak aj niekto nejakú tú zodpovednosť po obrovskom a niekoľkonásobnom tlaku vyvodí, bez problémov sa usadí v parlamente. V našom vrcholnom ústavnom orgáne. Tam by mali sedieť odborní, bezúhonní a čestní zástupcovia demokracie. To, čo sa tam a vo vláde váľa, je paródiou politiky, štátu a demokracie. A nie je to obraz voličov. Takú koncentráciu zla ako vo vrcholovej politike nikto z nás vo svojom okolí nemá.

Bez svedomia a úcty

Rakúski politici nie sú neomylní. No ukazujú nám, čo je to politická zrelosť, vyspelosť a úcta ku krajine. V tomto sú slovenskí politici na úrovni jednobunkových organizmov bez vôle a svedomia. Pravda, vo voľbách niet z čoho vyberať. Slušní ľudia nemajú mecenášov na vstup do politiky. A keď vstúpia, politickí gauneri ich zomelú.

Zmena je v našich rukách

Pokým sa nezmení systém, zostane všetko po starom. Prekrásna slovenská krajina bude v rukách neslušných, nevzdelaných a podozrivých postavičiek. Takíto zmenu nespravia. Obrala by ich o bohorovnosť a výhody. Pre nich krajina nie je dôležitá. Zakladajú si na vlastnom pohodlí. Iba národ dokáže tieto fakty zmeniť. Ale chce sa mu?   

Pôvodný článok publikovaný v Hlavnom denníku.

*

PhDr. Ján Papuga, PhD. * Bratislava-Rača * janpapuga@gmail.com  FB: Ján Papuga * IG: Ján Papuga * FB skupina: Spoločenstvo slovenčinárov, priateľov školy a vyučovania * FB skupina: Školoveda * janpapuga.blog.pravda.sk * youtube: Ján Papuga * www . janpapuga . sk

*

Zdieľajte tento text, ak sa s ním stotožňujete, je verejný, netreba osobitný súhlas. Posielajte tento text na vyššie miesta, ak sa s ním stotožňujete. Posielajte ho médiám. Ukážte ho ľuďom, ktorí nie sú na internete. Aj takto sa menia veci.

*

Odpovede na komentáre k tomuto blogu na tejto platforme nezverejňujem, nesledujem, nevyjadrujem sa k nim aj z dôvodu, že autori komentárov majú anonymné ID a môžu byť medzi nimi provokatéri. V prípade, že máte záujem o konštruktívnu pripomienku a moju reakciu na ňu, neváhajte ma kontaktovať prostredníctvom uvedených kontaktov. 

Korčok pracuje pre ľudí…

07.03.2024

Bilboardy by fakt mali pri cestách zakázať. Skoro som zabudol odbočiť, keď som videl akože uhladeného Korčoka na novom plagáte s heslom: „Slúžiť ľuďom, nie politikom.“ Jasné, že toto heslo mnohých osloví, resp. ho nebudú riešiť, lebo Korčoka budú voliť, aj keby sa im zadkom obrátil. Ale je smutné, ako tento naposledy saskársky drúk ponižuje bežných [...]

Danko je predsalen politický hl*pák

29.01.2024

A trvám na tom, i keď som jeho otvorenie kandidátky vítal a fakt sa do vlády dostali vďaka nemu skutočne obyčajní ľudia. No Dankovo hlúpe ego sa vrátilo. Koalícia je krehká a tvrdo do nej bijú priaznivci pseudoliberálnych a pseudoprogresívnych gaunerov, ba priaznivci gaunerov najhoršieho politického zoskupenia okolo Matoviča. A v tejto situácii ten politický analfabet tvrdo [...]

Novoročenka 2024

31.12.2023

Už nás delí pár dní od toho, aby sa všetko vrátilo do starých koľají bežného roka. Prvý konflikt po krátkodobom vianočnom dobre nás skoro vráti do reality. Možno aj preto sa obšťastňujeme frázami, aby všetko bolo dobré, hoci verím, že je oveľa viac ľudí, čo to myslia vážne. Lebo dobra je viac, no zlo ľahšie vyniká. Verím, že slová majú nejakú energiu, [...]

France Macron

ONLINE: Za dva mesiace poslala Európa Kyjevu 6 miliárd eur, dieru po pomoci USA to nezacelilo

26.04.2024 06:25

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Ficove reči o mieri vyvracia samotné Rusko. Trump môže byť v boji proti Putinovi tvrdší ako Biden, tvrdí generál Macko

26.04.2024 06:05

Peniaze na muníciu nepodporujú vojnu, ale prežitie Ukrajiny, hovorí generál Pavel Macko.

Kongres, USA

Pre CIA hodnotil politické riziká. Expert z Harvardu pre Pravdu vysvetlil, či USA hrozí občianska vojna

26.04.2024 06:00

Občianska vojna – Civil War (na Slovensku je v kinách pod názvom Kolaps) je už dva týždne na čele rebríčka najúspešnejších filmov v USA.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 172
Celková čítanosť: 560026x
Priemerná čítanosť článkov: 3256x

Autor blogu

Kategórie