Založ si blog

List pre Zuzanu Čaputovú

PREZIDENTKA ZAVÁDZA AUTOKRACIU

Vážená pani prezidentka,

            na začiatku Vám želám veľa zdravia a veľa síl na plnenie vlastnej agendy pri zostavovaní úradnícko-politickej vlády.

            Hoci som členom strany, aj dnes Vám píšem ako občan, ktorému na rozdiel od Vás záleží na Slovensku a na Slovákoch. Navyše ako pedagóg som veľmi citlivý konanie politikov, na rovnosť medzi ľuďmi, na dodržiavanie zákona a pravidiel občianskej spoločnosti, na základe ktorých funguje štát, keďže žiadny z politikov nie je monarcha ani diktátor.

            Ako pedagóg som sa v skoro štvrť storočia trvajúcej praxi stretol s mnohými nedospelými i dospelými ľuďmi. A s mnohými sa stretávam aj vďaka svojej činnosti na poli pedagogického aktivizmu. Boli medzi nimi aj takí, s ktorými sme si nepadli do priazne, ktorí ma častovali invektívami, ktorí nepočúvali žiadne argumenty… No napriek tomu som palicu nad nimi nezlomil, odosobnil som sa a bol som nezaujatý. Asi si ťažko možno predstaviť, že by som si pre antipatie zasadol na žiaka, rodiča či kolegu. Hoci sú ľudia, ktorí by to dokázali. Ja si však uvedomujem, že žijeme v istej spoločnosti, kde málo závisí iba od jedného človeka. Sme teda odkázaní na seba a musíme sa učiť spolu žiť.  

            Vy zrejme patríte k tým, čo sa nevedia odosobniť napriek tomu, že ste predstaviteľkou celého štátu. Sľubovali ste nadstraníckosť a slušnosť. Je to o to smutnejšie, že ste prvou občiankou v republike. Nejde mi do hlavy, že ste ako štátnička odignorovali časť politikov, ktorí reprezentujú pomerne veľkú časť občanov. Na debatu o Vami vytvorenej vlády ste nepozvali Smer – SSD, ĽS NŠ a Za ľudí. Môžeme si čokoľvek myslieť o tých stranách a ich predstaviteľoch, no kým sú plne legitímne, zákonné a prítomné v NRSR po demokratických (!) voľbách, kým reprezentujú spektrum občianskych názorov, mali sa zúčastniť stretnutia s Vami aj ony. Pre pravého demokrata je to samozrejmosť. A najmä je to samozrejmosť pre politikov, ktorí rešpektujú svoj národ, ktorí je v zastupiteľskej demokracii prítomný prostredníctvom poslancov – nie úradníkov, nie novovzniknutých či mimoparlamentných strán. A keďže štát umožnil uvedeným stranám byť volenými a zvolenými, Vašou nevyhnutnou povinnosťou bolo pozvať ich (to by sa malo uzákoniť v Ústave, aby sa nerealizovala svojvôľa). Aspoň z úcty k voličom, ktorí si tieto strany z rôznych dôvodov zvolili. A tie dôvody musíte rešpektovať, keďže ste predstaviteľov každého jedného občana. Nehnevajte sa, ale Hlas a Demokrati neprešli riadnymi voľbami. Ich momentálne preferencie nemôžu byť dôvodom ani na pozvanie, ani na ich vylúčenie z demokratických procesov, ktoré Vám zverili občania. Podľa mňa ste zneužili svoju právomoc, zasahujete do predvolebnej kampane a ignorujete vôľu občanov, pre ktorých máte pracovať.

            Ako autokratka ste sa dopustili aj porušenia Ústavy. Nie prvého ani posledného. A ja dúfam, že po skúsenostiach s Vami sa zmení Ústava tak, aby zabránila podobným politikom zneužívať jej súčasnú interpretačnú šírku. Už na občianskej výchove žiakov učíme, že v prípade núdze prezidentka poverí niekoho zostavením novej úradníckej vlády. Teda nie tak, že prezidentka vyberá svoje figúrky. Dávate tak nebezpečný precedens. Len si na chvíľu predstavte, že sa otočí pomer politických síl a takto sa bude správať nová vláda. Autokraticky, obmedzene a egoisticky. Desí ma, čo ste spravili so základnými právnymi postulátmi. A zároveň viem, že to nerobíte nevedome, ale účelovo.

            V prvom liste som Vás prosil, aby ste sa zmenili. A zmenili ste sa, blížite sa k totalizmu a je úplne jasné, že nekonáte za seba. Nech by ste sa akokoľvek tomu bránili. Nepotrebujeme rozumy od opozičných politikov. Nenávisť voči Vám je dôsledkom Vašich činov, nie toho, že niekto povie, že ste so Sorošom či s USA. Zásahy, ktorými narúšate  ústavnosť, budú mať veľmi neblahé dôsledky aj pre najbežnejších ľudí. Tie spôsobujú to, že sa zúfalí občania, ktorí sa cítia nevypočutí a cítia nespravodlivosť, prejavia agresívnejšie. Lebo ak v spoločnosti nefunguje slušná cesta riešenia, človek znervóznie, čo nemusí znamenať, že svoje slová naplní. Mne je vyhrážanie cudzie, ale v tejto vypätej dobe je, žiaľ, bežné. Za to nie je zodpovedný jeden konkrétny politik, ale súhra mnohých a mnohých oblastí, ktoré zámerne ničia spoločnosť. Poznám veľmi veľa ľudí, čo nesympatizujú s Ficom, no rovnakú mieru odporu majú aj k Vašej politike. Volič má svoj rozum, potrestal Fica, potrestal Mečiara, potrestal Dzurindu a potrestá aj Vás. Aby bolo jasné, potrestá Vás preferenciami či volebným výsledkom, ak budete trvať na kandidatúre.

            Volil som Vás, lebo ste vystupovali ako správny, nezaujatý a empatický človek. No v ďalších voľbách by som Vám nedal hlas ani vo sne. Lebo ignorujete občanov, ich vôľu, neradíte sa s demokraticky zvolenými predstaviteľmi, porušujete Ústavu a zneužívate svoju funkciu v prospech politickej propagandy Vášho domovského subjektu.

            Pani prezidentka, Vy ste politička, ktorá musí zniesť kritiku. A tú nezmierni ani fakt, že ste žena. Nemôžu sa zamlčiavať skutočnosti len kvôli pohlaviu vysokého funkcionára. Veď celá tá Vaša akože liberálna politika stojí na zrovnoprávňovaní pohlaví, teda k ženám i mužom sa má pristupovať rovnako. Etiketa pri kritike výkonu verejnej funkcie, ktorá ovplyvňuje celý štát, neplatí. Činy politikov nemajú byť zahladzované, ale kontrolované. Bez ohľadu na vek, pohlavie, orientáciu a pod.  

            Napriek všetkému verím, že ste v mimopolitickom dobrá žena, dobrá matka, dobrá kamarátka, zamestnankyňa a pod. Preto Vám k dnešnému sviatku prajem veľa zdravia, veľa lásky a čo najskorší návrat do civilu, aby ste nemuseli čeliť kritike pri výkone funkcie, na ktorú osobnostne, politicky a ani demokraticky nemáte.

                                                                       S pozdravom

                                                                                              občan Ján Papuga 

PS: Na základe zákona o slobodnom prístupe k informáciám Vás žiadam o zdôvodnenie, prečo ste si nepozvali parlamentné strany na rokovanie o úradníckej vláde a prečo ste porušili Ústavu a celú vládu ste zostavili Vy.

*

*

*

*

*

*

*

Skutočná zmena školstva = skutočná zmena spoločnosti = skutočná zmena politiky.

*

Zdieľajte…

*

O AUTOROVI TEXTU: PhDr. Ján Papuga, PhD. * pedagóg, spisovateľ, aktivista, člen politickej strany Život – NS za rezort školstva, zakladateľ pedagogickej koncepcie Konštruktívna školoveda – hľadanie strednej cesty * Bratislava-Rača, Bernolákovo * KONTAKTY: janpapuga@gmail.com  * FB: Ján Papuga * FB: Ján Papuga Život – NS, školstvo * IG: Ján Papuga * FB skupina: Spoločenstvo slovenčinárov, priateľov školy a vyučovania * FB skupina: Školoveda * Blog Pravda: janpapuga.blog.pravda.sk * Youtube: Ján Papuga * www . janpapuga . sk * AKTIVAČNÁ VÝZVA: Šírte tento text, aby sa zo slov stali činy. Zdieľajte ho, je verejný, netreba môj súhlas. Sprostredkujte môj text ľuďom, čo nechodia na internet. Posielajte ho politikom, stranám, ministrom, inštitúciám,  médiám. Ak sa s textom stotožňujete, je potrebné, aby sa dostal do povedomia. Aj takto sa menia veci. V prípade, že chcete poznať moju koncepciu a chcete konštruktívne, vecne a odborne komunikovať s inými ľuďmi, pridajte sa do FB skupiny Školoveda alebo mi napíšte na uvedené kontakty. * DISKUSIA NA BLOGU: Odpovede na komentáre k tomuto blogu na tejto platforme nezverejňujem, nesledujem, nevyjadrujem sa k nim aj z dôvodu, že autori komentárov majú neraz anonymné ID a môžu byť medzi nimi provokatéri, čo nechcú alebo nevedia pochopiť môj text a neraz prechádzajú k osobným invektívam pod neidentifikovateľným menom. S takýmito ľuďmi nemám dôvod diskutovať, resp. sa s nimi diskutovať nedá. V PRÍPADE, ŽE MÁTE ZÁUJEM O KONŠTRUKTÍVNU PRIPOMIENKU A MOJU REAKCIU NA ŇU, NEVÁHAJTE SA SO MNOU SPOJIŤ PROSTREDNÍCTVOM UVEDENÝCH KONTAKTOV. Odborná, slušná a zmysluplná diskusia vie zmeniť mnohé veci. Osobné invektívy a vulgárne vyjadrovanie ignorujem a blokujem. Akémukoľvek neanonymnému podnetu a konštruktívnej kritike či spätnej väzbe sa poteším a určite odpoviem, ak mi napíšete súkromnú správu. Ak sa nechcete verejne vyjadriť, pokojne sa mi ozvite prostredníctvom uvedených kontaktov. Aj v prípade, že vaša vec nesúvisí s témou článku. Ďakujem za pochopenie.  

Korčok pracuje pre ľudí…

07.03.2024

Bilboardy by fakt mali pri cestách zakázať. Skoro som zabudol odbočiť, keď som videl akože uhladeného Korčoka na novom plagáte s heslom: „Slúžiť ľuďom, nie politikom.“ Jasné, že toto heslo mnohých osloví, resp. ho nebudú riešiť, lebo Korčoka budú voliť, aj keby sa im zadkom obrátil. Ale je smutné, ako tento naposledy saskársky drúk ponižuje bežných [...]

Danko je predsalen politický hl*pák

29.01.2024

A trvám na tom, i keď som jeho otvorenie kandidátky vítal a fakt sa do vlády dostali vďaka nemu skutočne obyčajní ľudia. No Dankovo hlúpe ego sa vrátilo. Koalícia je krehká a tvrdo do nej bijú priaznivci pseudoliberálnych a pseudoprogresívnych gaunerov, ba priaznivci gaunerov najhoršieho politického zoskupenia okolo Matoviča. A v tejto situácii ten politický analfabet tvrdo [...]

Novoročenka 2024

31.12.2023

Už nás delí pár dní od toho, aby sa všetko vrátilo do starých koľají bežného roka. Prvý konflikt po krátkodobom vianočnom dobre nás skoro vráti do reality. Možno aj preto sa obšťastňujeme frázami, aby všetko bolo dobré, hoci verím, že je oveľa viac ľudí, čo to myslia vážne. Lebo dobra je viac, no zlo ľahšie vyniká. Verím, že slová majú nejakú energiu, [...]

NR SR, protest

Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí. Protestovali proti zásahom do kultúry i životného prostredia

16.04.2024 19:48

Poukázali na to, že vláda má vynakladať maximum úsilia, aby sa kľúčové piliere demokracie mohli rozvíjať slobodne, participatívne a udržateľne.

Izraelskí vojaci / IZ Armáda / Pásmo Gazy / Tank /

Izraelská armáda tvrdí, že zabila veliteľa Hizballáhu

16.04.2024 19:19

Tá uviedla, že jedno z jej lietadiel „zasiahlo a zlikvidovalo“ veliteľa Hizballáhu v oblasti Ain Ebel v Libanone.

munícia, 155

Slovensko sa zbierkou pripojilo k iniciatíve českej vlády na nákup munície pre Ukrajinu

16.04.2024 18:40

Do zbierky sa zapojilo už viac ako dvadsať krajín. Ako pripomenulo občianske združenie Mier Ukrajine, slovenská vláda sa pridať odmietla.

Rusko oteplenie záplavy Orenburg Tomsk rieka

Ruské úrady nariadili evakuáciu záplavami ohrozených lokalít na západe Sibíri

16.04.2024 18:20

Obyvatelia záplavami postihnutých regiónov sa sťažujú na nedostatok pomoci zo strany miestnych i federálnych úradov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 172
Celková čítanosť: 558317x
Priemerná čítanosť článkov: 3246x

Autor blogu

Kategórie