Založ si blog

Doba marketingová – Čaputová bubnovala

            A nielen ona. Podobné prázdne gestá sú dnes v móde. Nech máme lajky, reportáž v hlavnom vysielacom čase, nech nám rastie popularita. Najhoršie je, keď tieto prázdne gestá robia politici, čo môžu veľmi veľa zmeniť alebo aspoň s náležitou sledovanosťou namiesto nezmyselného bubnovania hovoriť pravidelne o probléme a motivovať kompetentných ku konaniu. Zlé je bubnovať a nepovedať nič o probléme, o ktorom sa hovorí, alebo o ňom nič nevedieť, no napriek tomu o ňom povedať. Politici navyše neraz tieto problémy spôsobujú.

            K akému typu politikov patrí prezidentka, to si odpovedzte sami. Ja ju skrátka zaraďujem k takým, ktorí robia marketingové divadlo namiesto reálnych skutkov, hoci má mnohé možnosti, ako národu pomôcť. Status na sociálnej sieti o násilí v súvislosti s deťmi (na ktoré sa bubnovaním upozorňovalo) alebo formálne vyjadrenie pre médiá o tomto probléme a potom zmĺknutie už nestačí! Pár hodín to bude senzácia, lebo prezidentka emocionálnym spôsobom v kruhu detí bubnovala, predstierajúc, že je bežný človek, čo pre ne robí všetko. A po tejto senzácii sa na deti, školstvo, výchovu úplne zabudne.

            Dokonca sa naďalej ignoruje školstvo, ktoré chátra, prehlbuje sa jeho zlý stav, ktorého úplnému zrúteniu bráni tých niekoľko obetavých učiteľov. Je v rukách úradnícko-politických hochštaplerov, ktorým ide o deti na poslednom mieste, ba niekedy si myslím, že im zámerne škodia. A tú nekvalitu, neľudskosť a neodbornosť v nastavovaní školstva schytávajú zase len a len deti. Lebo „násilie“ na nich má rôznu podobu. Neraz môže nebezpečným javom škola predchádzať. Teda v stave, že je dobre a profesionálne fungujúca s podporou kompetentného, empatického a nápomocného štátu, ktorý nedovolí, aby školy živorili. Takýto stav však nemáme. Je veľmi hlúpe vybrať jeden výsek zo života detí a mládeže a nevidieť súvislosti, ktoré ovplyvňujú tento stav. Nehovoriac o kríze rodiny, ktorá je výsledkom neľudského dravého kapitalizmu, kde nevyhráva čas rodičov strávený s deťmi, ale čas strávený v práci. Paradoxne, keď chceme deťom dať šťastný život, musíme byť čo najmenej s nimi.

            A politici? Pozrite sa, čo vyvádzajú. Vulgarita, cynizmus, korupcia, perverzia, vysmievanie sa občanom, podpora násilia, tvrdá propaganda a cenzúra, neodbornosť až hlúposť… A toto všetko deti, ale aj tí, ktorí im chcú ublížiť, sledujú. Deťom sa stráca detstvo. Stále viac imitujú správanie a hodnoty podivných osobností, ale aj politikov, najvyšších predstaviteľov štátu, čo deň čo deň konajú zlo a špinia detskú či tínedžerskú dušu, hoci by mali byť vzorom. Viem, o čom hovorím, keďže som pedagógom a vidím, ako mladí ľudia reagujú na to, čo sa deje, ako sa menia pod vplyvom toho. Keby som to mal tak zovšeobecniť, ide najmä o stratu citu, hodnôt, zmyslu poctivého života, úcty k človeku a vzťahu k vzdelávaniu. A toto všetko páchajú politici, ktorí sa potom bijú do pŕs, akí sú sociálni, citliví, bezúhonní. Nie, nie sú! Len záber kamier ich takými robí… A my na to naletíme!

            Takto zráňané deti vyrastajúce bez pilierov humanizmu sú potom oveľa ľahším cieľom násilia. Dokonca sa v niektorých častiach Slovenska i sveta využívajú a zneužívajú. Možno sa aj dobrovoľne utiekajú do pazúrov zla, keď vidia, že čestný človek v súčasnosti nemá šancu, má problémy, sotva vyžije a nemajú o jeho povahu záujem.

            Keď sa exhibičné bubnovačky, ktorých cieľom je osobný marketing, nenahradia konkrétnymi činmi, aby sa školstvo menilo citlivo a ľudsky, aby sa vážne brala výchova a rodina, aby sa jednoznačné odsúdilo skutočné a politické zlo, aby sme ochránili a učili chrániť sa deti samy, môžeme ozaj len bubnovať a veriť prázdnym slovám rôznych naničhodných politikov.

*

*

*

*

*

*

*

Skutočná zmena školstva = skutočná zmena spoločnosti.

*

Zdieľajte…

*

O AUTOROVI TEXTU: PhDr. Ján Papuga, PhD. * pedagóg, spisovateľ, aktivista, člen politickej strany Život – NS za školstvo, zakladateľ pedagogickej koncepcie Konštruktívna školoveda – hľadanie strednej cesty * Bratislava-Rača, Bernolákovo * janpapuga@gmail.com  * FB: Ján Papuga * FB: Ján Papuga Život – NS * IG: Ján Papuga * FB skupina: Spoločenstvo slovenčinárov, priateľov školy a vyučovania * FB skupina: Školoveda * Blog Pravda: janpapuga.blog.pravda.sk * Youtube: Ján Papuga * www . janpapuga . sk * AKTIVAČNÁ VÝZVA: Šírte tento text, aby sa zo slov stali činy. Zdieľajte ho, je verejný, netreba môj súhlas. Sprostredkujte môj text ľuďom, čo nechodia na internet. Posielajte ho politikom, stranám, ministrom, inštitúciám,  médiám. Ak sa s textom stotožňujete, je potrebné, aby sa dostal do povedomia. Aj takto sa menia veci. V prípade, že chcete poznať moju koncepciu a chcete konštruktívne, vecne a odborne komunikovať s inými ľuďmi, pridajte sa do FB skupiny Školoveda alebo mi napíšte na uvedené kontakty. * DISKUSIA NA BLOGU: Odpovede na komentáre k tomuto blogu na tejto platforme nezverejňujem, nesledujem, nevyjadrujem sa k nim aj z dôvodu, že autori komentárov majú neraz anonymné ID a môžu byť medzi nimi provokatéri. V prípade, že máte záujem o konštruktívnu pripomienku a moju reakciu na ňu, neváhajte sa so mnou spojiť prostredníctvom uvedených kontaktov. Odborná, slušná a zmysluplná diskusia vie zmeniť mnohé veci. Osobné invektívy a vulgárne vyjadrovanie ignorujem a blokujem. Akémukoľvek neanonymnému podnetu a konštruktívnej kritike či spätnej väzbe sa poteším. Ak sa nechcete verejne vyjadriť, pokojne sa mi ozvite  prostredníctvom uvedených kontaktov. Aj v prípade, že vaša vec nesúvisí s témou článku. Ďakujem.

Korčok pracuje pre ľudí…

07.03.2024

Bilboardy by fakt mali pri cestách zakázať. Skoro som zabudol odbočiť, keď som videl akože uhladeného Korčoka na novom plagáte s heslom: „Slúžiť ľuďom, nie politikom.“ Jasné, že toto heslo mnohých osloví, resp. ho nebudú riešiť, lebo Korčoka budú voliť, aj keby sa im zadkom obrátil. Ale je smutné, ako tento naposledy saskársky drúk ponižuje bežných [...]

Danko je predsalen politický hl*pák

29.01.2024

A trvám na tom, i keď som jeho otvorenie kandidátky vítal a fakt sa do vlády dostali vďaka nemu skutočne obyčajní ľudia. No Dankovo hlúpe ego sa vrátilo. Koalícia je krehká a tvrdo do nej bijú priaznivci pseudoliberálnych a pseudoprogresívnych gaunerov, ba priaznivci gaunerov najhoršieho politického zoskupenia okolo Matoviča. A v tejto situácii ten politický analfabet tvrdo [...]

Novoročenka 2024

31.12.2023

Už nás delí pár dní od toho, aby sa všetko vrátilo do starých koľají bežného roka. Prvý konflikt po krátkodobom vianočnom dobre nás skoro vráti do reality. Možno aj preto sa obšťastňujeme frázami, aby všetko bolo dobré, hoci verím, že je oveľa viac ľudí, čo to myslia vážne. Lebo dobra je viac, no zlo ľahšie vyniká. Verím, že slová majú nejakú energiu, [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 172
Celková čítanosť: 560005x
Priemerná čítanosť článkov: 3256x

Autor blogu

Kategórie