Založ si blog

Osobný spis žiaka na papieri!

Prológ k blogu: Uvedomujem si, že uvedená téma sa týka špecifického problému školstva. Je veľmi dôležité zverejňovať aj takéto okrajové témy, keďže školstvo je podstatou i zrkadlom fungovania celej spoločnosti. Nie všetky školské témy prezentujem na blogu Pravdy. Kto má záujem na pravidelné informovanie o školstve, nech sa pridá do FB skupiny Školoveda a na Youtube kanál Ján Papuga, kde pravidelne vysielam rubriku O škole po škole. Uvedomme si, že nedostatky školstva sa už prejavujú v spoločnosti… Ďakujem za podporu.

*

            V súčasnosti máme digitálnu líderku Veroniku Remišovú, dokonca je ministerka osobitne na túto oblasť. Aj v minulosti sme mali rôznych funkcionárov, ktorí sa snažili, aby sme papierové veci mohli vybavovať cez internet. Sčasti sa to podarilo, no stále sme krajinou, kde sa papieruje ostošesť. Nehovoriac o tom, že je to neekologické, neekonomické a hlavne vypisovanie lajstier zaberá čas a odoberá sily na podstatnejšie činnosti. A tak to je aj v školstve. Čím viac sa digitalizuje, tým viac pribudne papierov. Niekedy sa umožní vec viesť v elektronickej podobe, no neraz sa paralelne požaduje aj papierová forma.

            Kdesi na internete v učiteľskej skupine som zachytil diskusiu o osobnom spise. Je to písaný dokument, v ktorom sa pomerne podrobne zapisujú rôzne údaje o žiakoch, ktorí navštevujú školský klub detí. Spomenul som si na tento dokument aj z dôvodu, že počas riadenia školy som s niekým riešil, načo je tento dokument dobrý. Tento človek, ktorý pozná zákulisie byrokracie, mi povedal, že niekto na ministerstve školstva vyhlásil, že keby sa osobný spis zrušil, vychovávatelia (-ky) by už nič nevypisovali (!). Je to síce na úrovni klebety, ale ako roky sledujem fungovanie ministerských úradníkov, verím, že by to mohlo byť pravým dôvodom ponechania papierového osobného spisu.  

            V uvedenej diskusii na učiteľskej skupine sa hovorilo, že sa tento dokument zjednodušil. Hm, zjednodušil… A čo tak reformu doviesť do dokonalosti a tento dokument úplne zrušiť??? Údaje, ktoré sú v osobnom spise žiaka, sú predsa všetky v ASC agende, príp. ešte v papierových katalógových listoch. A rozhodne sú lepšie chránené ako formou písaného osobného spisu. Čo tak požiadať prevádzkovateľov školského portálu, aby aj vychovávatelia mali doň prístup a mali sekciu školský klub detí, aby sa digitalizácia zavŕšila, ako je to na bežnom vyučovaní, kde funguje elektronická triedna kniha (domnievam sa však, že už dnes je možné takéto sprístupnenie). Namiesto toho sa v rámci školského klubu detí posilňuje zbytočná a duplicitná papierová byrokracia.

            Elektronizácia procesov je trend v celom svete. Je úplne smiešne, že ministerskí úradníci namiesto jej zdokonaľovania upravujú písaný dokument, ktorý zdržuje vychovávateľov a retarduje ich prácu v čase, keď veľká časť procesov v školách sa zdigitalizovala a uľahčuje pedagogickú prácu. A otvára priestor na oveľa dôležitejšie činnosti. Fakt by ma zaujímal argument, na čo sú potrebné osobné spisy žiakov, keď všetky údaje sú už dlhé roky v databáze. Ak aj nejaký dôvod je, určite sa dá riešiť tak, aby aj vychovávatelia ŠKD mohli využiť výhody počítačového spracovania údajov. Kedy konečne dospejeme k skutočnej reforme bez rôznych výnimiek a prekážok len preto, že niekto chce zotrvávať na papierovom fetiši?  

*

Skutočná zmena školstva = skutočná zmena spoločnosti.

*

O AUTOROVI TEXTU: PhDr. Ján Papuga, PhD. – Život – NS * pedagóg, spisovateľ, aktivista * Bratislava-Rača * KONTAKTY: janpapuga@gmail.com * FB: Ján Papuga * FB: Ján Papuga Život – NS * IG: Ján Papuga * FB skupina: Spoločenstvo slovenčinárov, priateľov školy a vyučovania * FB skupina: Školoveda * janpapuga.blog.pravda.sk * youtube: Ján Papuga * www . janpapuga . sk * AKTIVAČNÁ VÝZVA: Pridajte si odber, o školstve plánujem hovoriť pravidelne. * Šírte toto video, ak sa s ním stotožňujete, aby sa zo slov stali činy. Posielajte ho politikom, stranám, ministrom, inštitúciám, médiám. Aj takto sa menia veci. * V prípade, že chcete poznať moju koncepciu a chcete konštruktívne, vecne a odborne komunikovať s inými ľuďmi, pridajte sa do FB skupiny Školoveda alebo mi napíšte na uvedené kontakty. * DISKUSIA POD VIDEOM: Odpovede na vaše konštruktívne podnety sporadicky publikujem. Ak máte súrnu pripomienku a chcete rýchlu reakciu, napíšte mi na jeden z uvedených kontaktov. Bezpodmienečne ignorujem neslušné reakcie a osobné invektívy! Akémukoľvek neanonymnému podnetu, vecnej diskusii a konštruktívnej kritike sa poteším.

Korčok pracuje pre ľudí…

07.03.2024

Bilboardy by fakt mali pri cestách zakázať. Skoro som zabudol odbočiť, keď som videl akože uhladeného Korčoka na novom plagáte s heslom: „Slúžiť ľuďom, nie politikom.“ Jasné, že toto heslo mnohých osloví, resp. ho nebudú riešiť, lebo Korčoka budú voliť, aj keby sa im zadkom obrátil. Ale je smutné, ako tento naposledy saskársky drúk ponižuje bežných [...]

Danko je predsalen politický hl*pák

29.01.2024

A trvám na tom, i keď som jeho otvorenie kandidátky vítal a fakt sa do vlády dostali vďaka nemu skutočne obyčajní ľudia. No Dankovo hlúpe ego sa vrátilo. Koalícia je krehká a tvrdo do nej bijú priaznivci pseudoliberálnych a pseudoprogresívnych gaunerov, ba priaznivci gaunerov najhoršieho politického zoskupenia okolo Matoviča. A v tejto situácii ten politický analfabet tvrdo [...]

Novoročenka 2024

31.12.2023

Už nás delí pár dní od toho, aby sa všetko vrátilo do starých koľají bežného roka. Prvý konflikt po krátkodobom vianočnom dobre nás skoro vráti do reality. Možno aj preto sa obšťastňujeme frázami, aby všetko bolo dobré, hoci verím, že je oveľa viac ľudí, čo to myslia vážne. Lebo dobra je viac, no zlo ľahšie vyniká. Verím, že slová majú nejakú energiu, [...]

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo pomerne silné zemetrasenie

29.03.2024 11:04

Otrasy bolo cítiť aj na Kréte a v Aténach.

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 172
Celková čítanosť: 555760x
Priemerná čítanosť článkov: 3231x

Autor blogu

Kategórie