Založ si blog

Privezú USA jadrové zbrane? Text dohody to nevylučuje…

Posledné dni rezonuje spoločnosťou obranná dohoda medzi USA a Slovenskom. Vláda a súčasná koalícia tlačí na jej skoré podpísanie. Asi však neočakávali taký masívny odpor odbornej i laickej verejnosti, ako aj opozície, ktorá nadobúda čoraz väčšiu silu a podporu Slovákov. Jedným z argumentov je aj to, že podpis onej dohody by zúžil suverenitu Slovenska.

Je úplne jasné, že pod fanatickou snahou za každú cenu presadiť túto dohodu sú osobné záujmy jej zástancov, možno ich budúce funkcie. Aj preto sa zo strany ministerstva či samotného ministra obrany Naďa ignorujú akékoľvek odborné argumenty a návody na pre Slovensko dôstojnejšie úpravy textu dohody.

Minister sa nezdráha buranským spôsobom urážať rôznych odborníkov, ktorí dohodu vecne namietajú. Teda niet žiadny záujem zasahovať do textu dohody, ktorá je aj z politického hľadiska kontroverzná a nemala by byť záležitosťou niekoľkých koaličných predstaviteľov, ktorí majú čoraz úbohejšiu podporu voličov.

Referendum o medzinárodných zmluvách by malo byť povinné

Dá sa pochybovať aj o úspešnosti referenda, hoci takéto dôležité dohody by mali zákonite  prejsť celoslovenským hlasovaním, ako to naznačuje Ústava. Cieľ robotických propagátorov dohody je však jasný a jediný – presadiť ju a podpísať. Či je za tým budúca americká kariéra koaličných politikov, ktorí sa už na svoje terajšie posty nedostanú, alebo snaha získať ochrannú ruku USA nad koalíciou, ktorá systematicky ničí štát a právo, nech ostane vo fáze úvah. Ja by som sa však na túto dohodu pozrel z iného hľadiska.

Môj postoj naznačuje článok, ktorý som v minulom roku publikoval v Hlavnom denníku: Politici majú z práva účelový bordel. Zákony majú byť zrozumiteľné občanom. Zaoberal som sa v ňom tým, že politici z nevedomosti, ale skôr účelovo píšu zákony a iné právne texty tak, aby boli nepresné a dali sa interpretovať niekoľkými spôsobmi v hocičí prospech. To potom vytvára právny chaos u občanov domáhajúcich sa svojich práv. A závislosť od tých pár ľudí, ktorí sa v legislatívnom bordeli vyznajú. V neposlednom rade sú dôsledkom toho rôzne pnutia v spoločnosti.

Text dohody možno rôzne vykladať  

Rovnaký trend pre Slovensko typickej viacvýznamovosti a neúplnosti legislatívy potvrdzuje aj táto nedbalo „zbúchaná“ dohoda. Opäť, či nevedome alebo účelovo, nechajme na úvahu čitateľa. Poďme na konkrétny príklad.

V jednej z televíznych diskusií o tejto dohode sa objavili obavy, že by USA mohli priniesť na slovenské územie jadrové zbrane. Domnievam sa, že prítomnosť takýchto prostriedkov hromadného ničenia na Slovensku je závažná a má mnohé riziká. Podporovatelia dohody však tvrdia, že USA nič také na územie Slovenske neprivezie, hoci možnosti kontroly americkej armády slovenskou stranou sú podľa predloženého textu dohody minimálne.

V zmluve sa píše, že Američania môžu využívať územie Slovenska aj na „skladovanie“ zbraní. Nepíše sa akých, ale je nám jasné, že takáto formulácia je účelovo všeobecná a nešpecifikuje typy zbraní, ktoré môžu byť na našom území umiestnené. A v tom spočíva nebezpečenstvo štylizácie textu tejto dohody.

Prívrženci dohody nepriamo potvrdili, že s dovozom jadrových zbraní nemajú problém

Politickí propagátori zmluvy tvrdia, že dovoz jadrových zbraní zakazujú iné medzinárodné dokumenty. Dobre však vieme, ako často sa medzinárodná legislatíva posledné dva roky porušovala. Politickí propagátori tiež vravia, že ide „iba“ o rámcovú dohodu. Ale v práve je práve taká východiskom a naznačuje trend jej vykonávacích predpisov, ktoré doposiaľ predkladatelia dohody s USA nevytvorili, hoci ide o závažné rozhodnutie. Preto je táto dohoda mačkou vo vreci.

A potvrdili to aj sami vyjadrujúci sa koaliční politici. Keď viacerí odborníci požadovali, aby všeobecnú formuláciu zmluvy konkretizovali o zákaz dovozu jadrových zbraní, jednoznačne a bez dôveryhodnej argumentácie to odmietli, čo nám mnohé naznačilo. Naznačilo nám to hlavne to, ako krásne sa dá lavírovať v nedostatočne konkrétnych legislatívnych dokumentoch, a tým ich poprieť alebo využiť. Neraz mi to pripomína praktiky tzv. šmejdov, predávajúcich nekvalitný tovar, ktorí píšu zmluvy tak, že oberú občanov o nemalé financie.

V prípade dohody s USA či „veľkých“ zákonov môže prísť slovenský občan o oveľa viac (a to sme sa pozreli len na jeden bot jej textu). Prilepšia si iba tí, čo presadzujú deravú legislatívu proti všetkému a všetkým.       

*

Text som publikoval v Hlavnom denníku.

*

PhDr. Ján Papuga, PhD. * Bratislava-Rača * janpapuga@gmail.com  FB: Ján Papuga * IG: Ján Papuga * FB skupina: Spoločenstvo slovenčinárov, priateľov školy a vyučovania * FB: Školoveda * janpapuga.blog.pravda.sk * youtube: Ján Papuga * www . janpapuga . sk

*

Zdieľajte tento text, ak sa s ním stotožňujete, je verejný, netreba osobitný súhlas. Posielajte tento text na vyššie miesta, ak sa s ním stotožňujete. Posielajte ho médiám. Ukážte ho ľuďom, ktorí nie sú na internete. Aj takto sa menia veci. V prípade pravidelného informovania o mojich aktivitách a záujmu o konštruktívnu diskusiu bez osobných invektív sa pridajte do FB skupiny Školoveda, Spoločenstvo slovenčinárov, priateľov školy a vyučovania alebo na môj osobný FB.   

*

Odpovede na komentáre k tomuto blogu na tejto platforme nezverejňujem, nesledujem, nevyjadrujem sa k nim aj z dôvodu, že autori komentárov majú anonymné ID a môžu byť medzi nimi provokatéri. V prípade, že máte záujem o konštruktívnu pripomienku a moju reakciu na ňu, neváhajte ma kontaktovať prostredníctvom uvedených kontaktov.

Korčok pracuje pre ľudí…

07.03.2024

Bilboardy by fakt mali pri cestách zakázať. Skoro som zabudol odbočiť, keď som videl akože uhladeného Korčoka na novom plagáte s heslom: „Slúžiť ľuďom, nie politikom.“ Jasné, že toto heslo mnohých osloví, resp. ho nebudú riešiť, lebo Korčoka budú voliť, aj keby sa im zadkom obrátil. Ale je smutné, ako tento naposledy saskársky drúk ponižuje bežných [...]

Danko je predsalen politický hl*pák

29.01.2024

A trvám na tom, i keď som jeho otvorenie kandidátky vítal a fakt sa do vlády dostali vďaka nemu skutočne obyčajní ľudia. No Dankovo hlúpe ego sa vrátilo. Koalícia je krehká a tvrdo do nej bijú priaznivci pseudoliberálnych a pseudoprogresívnych gaunerov, ba priaznivci gaunerov najhoršieho politického zoskupenia okolo Matoviča. A v tejto situácii ten politický analfabet tvrdo [...]

Novoročenka 2024

31.12.2023

Už nás delí pár dní od toho, aby sa všetko vrátilo do starých koľají bežného roka. Prvý konflikt po krátkodobom vianočnom dobre nás skoro vráti do reality. Možno aj preto sa obšťastňujeme frázami, aby všetko bolo dobré, hoci verím, že je oveľa viac ľudí, čo to myslia vážne. Lebo dobra je viac, no zlo ľahšie vyniká. Verím, že slová majú nejakú energiu, [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 172
Celková čítanosť: 555707x
Priemerná čítanosť článkov: 3231x

Autor blogu

Kategórie