Založ si blog

Pozri, kto to hovorí alebo ďalší „liberálny“ teror

Priznám sa, že mám čo robiť, aby som tento text nedal ako prúd vulgarizmov, ktoré mi napádajú. Pokrytci by mali radosť, aby ma mohli ponížiť pre expresívne vyjadrovanie, ako to robia, keď sa objavia ostrejšie slová na protestoch z veľkej časti zúfalých občanov. Bez toho, aby sa pozreli na dôvody nespokojnosti, zlosti a zúfalstva. To by ale museli otvoriť oči a vyjsť zo svojho idealistického sveta. Dojíma ma ma, keď sa pohoršujú najmä koaliční politici, práve tí, ktorých správanie k občanom je viac ako vulgárne, i keď sa zakrýva pod značkovými oblekmi s kravatou. Takých činy, ak by aj náhodou ostrého slova nevyriekli, sú cynické, neľudské, arogantné, egoistické… vulgárne. Aj by som si zanadával, no nechcem, riskovať to, že sa prehliadne téma tohto môjho článku, ako sa prehliadajú ponosy občanov na protestoch (aj inde), len preto, že si účastníci uľavili nadávkami. Nič to však nemení na zlosti, ktorú mám.

Keďže sa budem dotýkať aj témy covid opatrení a očkovania, vopred sa predstavím, lebo v našej krásnej krajine sa stáva normou, že jediný správny názor pochádza od politických fanatikov, sektárov, neomylných intelektuálov či politicky exponovaných vedcov, čo sa zapredali jednostrannej propagande. Iné názory sú klamstvom, dezinformáciami, nezodpovednosťou a neraz sú ich nositelia verejne pranierovaní, spochybňovaní, zosmiešňovaní, segregovaní, ba aj vulgarizovaní. Stala sa z toho norma a viem, že aj ja to schytám za tento text. Nevadí. Stojím si za každým jedným slovom, viem ho podložiť argumentmi – práve tie sa požadujú v školách, v spoločnosti, v politike. Že sú tie postoje odlišné od tých preferovaných je preto, že inakosť v súčasnej spoločnosti je charakterotvornou vlastnosťou, bojuje sa za ňu, vyzdvihuje sa, keďže každý človek je jedinečnou osobnosťou, dušou a má právo na existenciu.

Som pedagóg, učil som na všetkých typoch škôl, riadil som školu, učil som budúcich učiteľov, mám tri poctivo získané tituly. Viem si sám vyhľadať poznatky (aj v knihách, nie iba na internete). Ak si s niečím neviem poradiť, buď sa to doučím, informujem sa o tom alebo sa poradím s ľuďmi, čo sa v danej téme vyznajú alebo je ich povolaním (aj s lekármi). V školstve pôsobím od 19 rokov, takže sa v ňom vyznám viac ako tí, ktorí neraz o sebe hlásajú, že sú experti alebo sa nejakým zázrakom dostali k moci. Pravidelne publikujem a moje knihy a texty pomáhajú mnohým učiteľom, žiakom i rodičom. Vďaka tomu som v kontakte s ľuďmi z celého Slovenska, s povolaniami a poznám mnoho príbehov a osudov. Aj na základe toho všetkého si viem vytvoriť vlastný a nezávislý názor bez akéhokoľvek fanatického, politického či mediálneho nánosu, ktorý viem kedykoľvek zdôvodniť, argumentovať alebo sa zaň „pobiť“. Ak však niekto dá lepší argument, teším sa z produktívnej diskusie. Nie však tu na nete, kde je plno nenávistných diskutérov, čo niečo na PC vyťukajú, no nepodpíšu a zoči-voči by sa k tomu nepriznali. Aj preto sa v blogu Pravdy nevyjadrujem ku komentárom, no dávam možnosť riadne podpísaným ľuďom diskutovať so mnou na e-maili alebo cez FB. Z hľadiska politických preferencií sa rozhodujem v deň volieb na základe intenzívneho pozorovania politiky bez ohľadu na konkrétnu stranu. Momentálne som na voľnej nohe. Netešte sa, nevyhodili ma, no nemienim pôsobiť v škole pod hocijakým riaditeľom, ktorý by ma chcel krotiť spôsobom typu, to sa nepatrí, takéto novoty tu nechceme, toto by rodičia chceli učiť inak a pod. Okrem toho potrebujem čas na písanie. V neposlednom rade ma odrádzajú nelogické epidemické opatrenia, čo ničia vzdelávací proces a dozaista sa zase zavedú po odchode pápeža.

K vakcinácii mám jasný a takisto (politicky!) nezávislý názor založený na poznaní. Moje poznanie však nevychádza z fráz našej koalície, kde sa to hemží nevzdelanými alebo nekompetentnými postojmi k školstvu. A určite nie je pre mňa smerodajné ani vyjadrenie spolitizovaných odborníkov propagovaných v mainstreamových médiách. Nepotrebujem si osvojiť ani názor politickej opozície, ktorá iba nabehla na tému opatrení a vakcinácie. Necítim jednoducho potrebu očkovať sa, spolieham sa na svoju imunitu, nebol som mnoho rokov chorý. Uznávam miesto chémie v riešení zdravia ľudí, zvierat i rastlín, ale o jej aplikácii na svojom tele má rozhodnúť len a len jednotlivec. Lebo je relatívne veľa postupne sa potvrdzujúcich dokladov o tom, že človek má právo váhať, či si dá vakcínu aplikovať (pozor, aj veda môže byť v mnohých tvrdeniach položená iba na názoroch). Uznávam, že je aj veľa pozitív, pre ktoré sa časť ľudí rozhodla očkovať. Nemienim to nijako zosmiešňovať či odkazovať im, že ich vakcína zničí.

Takýto postoj mi okrem iného umožňuje aj legislatíva uznávajúca osobnú integritu. Ak uznám za vhodné, zaočkujem sa. Zatiaľ som sa nedal, ale isto nie z dôvodu presvedčenia o integrácii čipu či preto, že by som sa vďaka zmene DNA zmenil na párnokopytníka. Takže nechoďte na mňa s frázami typu zodpovednosť, kolektívna imunita, preplnené nemocnice, antivaxer, vakcína je sloboda, ochrana pred nákazou a pod. Celým týmto procesom hlúpych argumentov ľudí s opačným názorom som už prešiel a ako som uviedol, viem si svoj náhľad laicky či odborne zdôvodniť. A použiť niečo z uvedeného na mňa či ľudí s podobným názorom je čistý hejt, ba fráza tých, čo fanaticky vyznávajú jedinú cestu.

A teraz k podstate môjho rozhorčenia:

„Mňa osoba, ktorá v 21. storočí spochybňuje očkovanie, si nie som úplne istý, aby učila moje deti.“ (Noviny TV JOJ, 5. 8. 2021, úryvky z tlačovky)

Toto si dovolil povedať jeden z predsedov vyššieho územného celku, župan. Priradil sa tým k radom nenávistných výrokov, ktorých denne počúvame/čítame stovky. Tento je však z úst politika, ktorý má blízko koalícii a ktorý by nemal zabúdať, odkiaľ pochádza jeho moc a kto stále drží napriek ich deviáciám tento štát nad vodou. Nezvyknem vo svojich textoch menovať osoby ani strany, nech im nerobím reklamu – aj negatívna reklama je reklama. Ale z kontextu bude jasné, o koho ide. Táto hejliberálna strana už dávno poprela svoju podstatu. To, čo zo svojich húb vypustili jej najznámejší predstavitelia, nesvedčí ani o náznaku slobody, ani o demokratickom zmýšľaní, ani o liberálnom náhľade, hoci kedysi som ich vnímal ako racionálny prvok v súčasnom vládnom obludáriu.

Kto je tento župan, že si dovolí po tom všetkom, ako sa učitelia priam trýznia v politicky zničenom školstve, hodnotiť ich konanie iba na základe nezaočkovania sa??? Tento človek bez učiteľskej skúsenosti si dovolí komplexne hodnotiť výchovno-vzdelávacie kompetencie pedagógov, dehonestujúc ich pomenovaním „osoba“, akoby to boli formy, ktoré môže naplniť iba on či politika jeho kumpánov. Áno, v systéme máme kopec učiteľov, čo znehodnocujú podstatu pedagogiky. Keď mi povie kritiku učiteľov moja pani učiteľka zo strednej školy, uverím jej a bude pre mňa partnerom na diskusiu. Alebo keď sa vyjadrí moja profesorka slovenčiny z vysokej školy, plne ju podčiarknem, poučím sa z nej a budem uvažovať, prečo je tomu tak. Ale keď bude zaujato hodnotiť pedagógov tento politik bez kúska empatie, bez pedagogickej skúsenosti a takýmto hanlivým výrokom, nemôžem to vziať vážne, ba plne to odsudzujem. Akoby si chcel uzurpovať vlastnú moc a neomylnosť v téme, kde je jeden náhľad nebezpečný. A v prípade učiteľského stavu ponižujúci. Navyše to vyriekol človek, čo pre školstvo nič nespravil. Ani v rámci župy. Jedine to, čo sa od VÚC-čky očakáva. Zmeniť však gymnáziá na bilingválne, aby snobskí rodičia mohli natlačiť svoje decká na b i l i n g v á l n e gymnázia bez ohľadu na to, ako sa v nich realizuje výučba, to nie je žiadna prevratná zmena. Najmä ak sa veľká časť škôl pod VÚC výrazne neposunula alebo sa posunula len vďaka práci riaditeľa danej školy a jeho zamestnancov.

Župan týmto, mimochodom gramaticky chybným výrokom, naznačil oveľa viac. Liberálna strana s ambíciou vládnuť a ponúkať iné ako konzervatívne hodnoty ostrakizuje učiteľov s iným, nie dezolátnym, ale jednoducho iným názorom vyplývajúcim z poznania a skúsenosti. Kde je tá ich sloboda??? Takto cynicky a nedemokraticky by chceli vládnuť, keby sa dostali k väčšej moci?

Župan spomenul 21. storočie. Veľmi ťažké obdobie plné rozporov aj v exaktných oblastiach. A zároveň informačne nabité tak, že nie je problém si zistiť čokoľvek, nič sa nedá utajiť. Zároveň žijeme v čase manipulácií, skresľovania reality, uzurpovania moci a vyvolávania konfliktov. A to predsa nerobia zväčša bežní ľudia, občania, čo pracujú pre štáty, starajú sa o svoje rodiny, platia dane a zveľaďujú svet. To robia všetko politici a mocní. A v tejto situácii sa oprávnene ľudia pýtajú, oprávnene pochybujú, najmä keď vieme, že pravda po čase vypláva na povrch. Ale ak už neuznajú to, že sú tu zdroje, pochybnosti, že sú tu doklady, ktoré ľuďom naháňajú strach, opakujem to, že právo na osobnú integritu je garantované na Slovensku i medzinárodne. Politický fanatizmus nemá čo do tohto práva zasahovať. Samozrejme, ak toto právo neoklieštia, čo sa nezdá tiež až tak nereálne. Ale tým by priznali svoje diktátorské pudy. Pripomínam, že opatrnosť pri očkovaní nie je vlastná iba učiteľom. Aj veľa zdravotníkov má pochybnosti. No do učiteľov sa najľahšie kope.

A rovnako neúctivo sa svojimi vyjadreniami správa županov stranícky kolega, minister školstva. Ťažko potom veriť proklamovaným zámerom pracovať v prospech školstva, keď majú takýto nechutný názor na učiteľov. A už vôbec ťažko veriť v zmenu v súvislosti s ministrom, čo má pochybné vzdelanie, nesúvisiace s pedagogikou a nulovú učiteľskú prax. Hlavne, že v takomto profile sa neomylne vyjadruje o vakcinácii. A takisto svojimi výrokmi kope do učiteľov, presadzuje ich povinné očkovanie, hoci práve on by mal pochopiť obavy z vedecky exaktných vedľajších účinkov (isto, ohrozujú menšiu časť ľudí, ale ohrozujú). Keď už nie odborne, tak aspoň ľudsky. Aspoň tak vyzerá pedagogika – dávame žiakom možnosti, vedieme ich a veríme ich rozhodnutiam, vidíme v nich ľudí. To však minister nepochopí, keďže nie je pedagóg. A že spravil pár kozmetických zmien a lepšie vie komunikovať? Po tých hrôzach, čo sedeli na ministerstve, by bol hviezdou aj vyhadzovač z diskotéky. A svojím postojom odobruje nehorázny výrok župana.

Mrzí ma, koľko nenávisti a rozbrojov obsahuje fanatické vyjadrenie župana. Vie ten vôbec, čo všetko učiteľka, ktorá sa len nechce dať očkovať zažila v škole? Koľké deti vychovala, koľko detí ju objalo, koľko ona pohladila, koľko žiakov sa za ňou mimo školy rozbehlo, koľkým ten nezaočkovaný učiteľ pomohol, koľko psychického zdravia investoval do politikmi zlikvidovaného školstva, aby deťom, kolegom, obci dal kus seba, koľko neplatených nadčasov daroval škole. Vie pán župan, ktorý odmenil svojich učiteľov niekoľkými drobnými, ako sme sa krájali, aby naše deti uspeli, pochopili, tešili sa zo školy, napredovali, dostali sa na vytúženú školu, vie, koľkokrát sme s nimi plakali, vybavili pre ich dobro aj nemožné. Tuší, ako poctivo a čo najlepšie sme sa počas distančného snažili dať žiakom viac ako len obraz a zvuk, kým oni sa hrali s farebnými tabuľkami o opatreniach, ktoré nesprehľadnili situáciu a zabezpečili riaditeľom denné striehnutie na chaotické zmeny? A len preto, že sa niekto nedá očkovať, je osočený práve zriaďovateľom škôl. Budú sa odoberať ich diplomy, kým tí, čo ich získali nepoctivo, sa voľne producírujú v koalícii? Prestáva rozhodovať kvalita učiteľa, ale iba to, či dovolil zrealizovať na sebe „dobrovoľný“ zdravotnícky úkon? Nabudúce prikážu vakcínu proti chrípke? Alebo Xanax, aby školy nestrácali nervy z gaunerov, ktorí tu roky vládnu? Takto sa v rukách týchto hejodborníkov zmenia kritériá na pedagóga? A verte tomu, že nohsledov, ktorí to takto budú aplikovať z pozície starostov, vedúcich úradov či riaditeľov, bude mnoho, čo zase sťaží postavenie a podmienky pri vykonávaní jedného z najťažších povolaní. A nahrá to do kariet nekvalitných, no zaočkovaných učiteľov či riaditeľov.

Možno županovi, ktorého jediným úspechom je, že prvý zatvoril školy na neurčito, stačia takéto kritériá, keďže nemá ani páru o učiteľskom povolaní. Možno by skôr odpustil očkovanému učiteľovi to, že sa stretol s mafiánom ako on sám. Hlavne, že je očkovaný. Pán župan, možno práve ten ostrakizovaný nezaočkovaný učiteľ by vedel poriešiť opatrenia proti korone lepšie ako vy, čo ste si so svojím ministrom zatvorili školy a všetku zodpovednosť z toho plynúcu ste hodili školám, uvedomujúc si, že to, čo ste spáchali, má obrovské dôsledky, ktoré by padli na vaše hlavy. A keď ministra žiadali o pomoc, zvalil to na obce či riaditeľov. Váš ministerský kolega nechal v európskom meradle školy najdlhšie zavreté bez akejkoľvek pomoci učiteľom, rodičom či žiakom. Dokonca umožnil znížiť učiteľom počas ním zatvorených škôl mzdy. Toto je práca tejto nedovzdelanej vlády bez znalostí základných kompetencií. Existuje X možností, ako nechať školy otvorené a bezpečné. Aké, to nepoviem, lebo by ma hneď vzali za ministra školstva, no to by som sa musel spolitizovať. Avšak so súčasnou vládou, ktorej som kedysi i ja dal dôveru, nechcem nič viac mať. Obávam sa však, že súčasné ministerstvo nemá šancu ani vôľu napraviť školstvo tak, aby fungovalo. Lebo vtedy by sa mnohým otvorili oči. No to by vám nevyhovovalo. Lebo váš hejliberalizmus je počúvať a vyučovať iba vašu a mainstreamovú politicko-propagandistickú pravdu bez diskurzu odborných názorov.

Županovo konanie sa nedá oddeliť od politiky jeho strany. Tá je však už ďaleko za tým dobrým, čo kedysi deklarovala. Držíte tú najškodlivejšiu slovenskú vládu aj za cenu nedôstojných invektív zo strany koaličných partnerov, až mi je divné, že v nej zostávate. Homosexuálov už s periodickou pravidelnosťou klamete a spravili ste pre nich menej ako súčasný pápež. Povaliť Radičovej vládu pre úplnú blbosť nebol problém. A školstvo? Minister stratil rok opatreniami, ktoré mohli kreovať dvaja-traja úradníci stále rozbujneného ministerstva, nie všetky pedagogické inštitúcie. Za ten čas sa aj zabudlo, že sa platy ani nevalorizovali. Dva razy sa zrušili maturity. Provokovali nás mediálnymi chytákmi typu zrušenie deviateho ročníka či uvažovanie o označovaní pohlavia v školských dokumentoch. Chválili sa otvorením trhu učebníc v čase, keď niet autorov, motivácie k tvoreniu učebníc, pričom kritériá na posúdenie učebníc prechádzajú stále rovnakým procesom. A to nehovorím o spomínanom vzdelaní ministra š k o l s t v a, v e d y, v ý s k u m u. A takíto budú spochybňovať rozhodnutie vysokoškolsky vzdelaných ľudí, ktorí doposiaľ všetko plnili, poslúchali, realizovali rôzne nezmyselné požiadavky, v najväčších horúčavách počas intenzívnej komunikácie s deťmi sa dusili v rúškach spolu so žiakmi, vykonávali na pokyn ministerstva ako nekvalifikované osoby kloktacie testy, čím sa vystavovali riziku nákazy a pod. A časť z nich sa zastavila, vzoprela len v oblasti riešenia vlastného zdravia, domnievajúc sa, že tu platia základné práva a aj iné vedecké názory!

Pokojne realizujte kampaň o očkovaní. To vám nikto nebráni, veríte tomu, že to zachráni situáciu. Želať si, aby bola vyvážená, je asi zbytočné. Ale kydnúť do médií, že sám minister školstva by bol za povinnú vakcináciu, čo pritvrdí jeho kumpán župan arogantným výrokom, je veľmi ďaleko od pedagogického či etického taktu. Ich vlastnej strane by mal byť takýto teror cudzí. Narúšate ľudské práva a nijako to ani nezakrývate. Minister je aj ministrom vedy a mal by ju rešpektovať z hľadiska oboch náhľadov na vakcináciu. Nikoho nemožno donútiť k očkovaniu, kým platí status quo v ľudských právach. Ale aj táto politická strana sa vydala na cestu zvyšnej koaličnej sekty, čo nerešpektuje nič a nikoho, iba samu seba a vyhlasuje o oponentoch argumenty, ktoré sú klamstvom. Nemáte ani morálne, ani odborné právo hovoriť o očkovaní, nieto ho prikázať, najmä keď krivíte zákon tak, že sa právny štát otriasa v základoch, v základných slobodách.

Výrok župana bol hlúpy, nenávistný a polarizujúci brutálne rozdelenú spoločnosť. Som presvedčený, že tento dezolát bude prvý, čo sa ozve, ak budú aj na základe takýchto kydov vrcholových predstaviteľov ďalšie protesty. Isto bude vulgárny, i keď možno nie verbálne. Strana, ktorá ma v rezorte školstvo opäť ponížila učiteľov, ohraničila ich kvality v závislosti od očkovania a naznačila tak, že tí, čo majú iný názor nepatria do školstva – v čase, keď je nedostatok pedagogických síl práve pre niekoľkoročné fatálne zlyhanie školskej politiky. A takto naši politici robia to, čo potom deklamatívne kritizujú – polarizujú spoločnosť. Zdá sa, že im to vyhovuje, rozhádaná spoločnosť nedáva pozor na ich činy.

Veľká časť učiteľov napriek mnohým prekážkam svoju prácu miluje, nechce o ňu prísť, preto predpokladám, že podľahnú nátlaku očkovať sa. Niektorí však zrejme odídu zo škôl napriek láske k svojmu povolaniu a k jeho kvalitnému vykonávaniu. Verím však, že im veľa naznačil výrok arogantného župana či vety iných politikov. Nie iba o očkovaní, ale o prístupe k ľuďom, k učiteľom a aj k žiakom s rodičmi. Otvorene sa tu vrazil klin medzi pedagogickú verejnosť, vyjadrila sa tu vysoká miera neúcty k učiteľom, ktorí si plnia neraz nadštandardne svoje povinnosti a ich jedinou chybou je, že sa nezaočkovali. Úplne sa popreli kritériá na kvalitu pedagóga.

Verím, že si učitelia uvedomia, že takíto naničhodní politici to s nami sotva myslia vážne a nebudú nás brať ako základ spoločnosti ani vtedy, keď podľahneme ich politickému terorizmu. Ak nie, budeme naďalej hľadať nepriateľmi medzi sebou a to spôsobí nenapraviteľné škody v našich súkromných i pracovných životoch.

*

PhDr. Ján Papuga, PhD. * Bratislava-Rača * janpapuga@gmail.com  FB: Ján Papuga * IG: Ján Papuga * FB skupina: Spoločenstvo slovenčinárov, priateľov školy a vyučovania * FB skupina: Slobodná iniciatíva nezávislých občanov * FB skupina: Riazanet – BA-NM * janpapuga.blog.pravda.sk * youtube: Ján Papuga * www . janpapuga . sk

*

Zdieľajte tento text, ak sa s ním stotožňujete, je verejný, netreba osobitný súhlas. Posielajte tento text na vyššie miesta, ak sa s ním stotožňujete. Posielajte ho médiám. Ukážte ho ľuďom, ktorí nie sú na internete. Aj takto sa menia veci.

*

Odpovede na komentáre k tomuto blogu na tejto platforme nezverejňujem, nesledujem, nevyjadrujem sa k nim aj z dôvodu, že autori komentárov majú anonymné ID a môžu byť medzi nimi provokatéri. V prípade, že máte záujem o konštruktívnu pripomienku a moju reakciu na ňu, neváhajte ma kontaktovať prostredníctvom uvedených kontaktov. 

Korčok pracuje pre ľudí…

07.03.2024

Bilboardy by fakt mali pri cestách zakázať. Skoro som zabudol odbočiť, keď som videl akože uhladeného Korčoka na novom plagáte s heslom: „Slúžiť ľuďom, nie politikom.“ Jasné, že toto heslo mnohých osloví, resp. ho nebudú riešiť, lebo Korčoka budú voliť, aj keby sa im zadkom obrátil. Ale je smutné, ako tento naposledy saskársky drúk ponižuje bežných [...]

Danko je predsalen politický hl*pák

29.01.2024

A trvám na tom, i keď som jeho otvorenie kandidátky vítal a fakt sa do vlády dostali vďaka nemu skutočne obyčajní ľudia. No Dankovo hlúpe ego sa vrátilo. Koalícia je krehká a tvrdo do nej bijú priaznivci pseudoliberálnych a pseudoprogresívnych gaunerov, ba priaznivci gaunerov najhoršieho politického zoskupenia okolo Matoviča. A v tejto situácii ten politický analfabet tvrdo [...]

Novoročenka 2024

31.12.2023

Už nás delí pár dní od toho, aby sa všetko vrátilo do starých koľají bežného roka. Prvý konflikt po krátkodobom vianočnom dobre nás skoro vráti do reality. Možno aj preto sa obšťastňujeme frázami, aby všetko bolo dobré, hoci verím, že je oveľa viac ľudí, čo to myslia vážne. Lebo dobra je viac, no zlo ľahšie vyniká. Verím, že slová majú nejakú energiu, [...]

čaputová

Čaputová: Členstvo v klube NATO nám poskytuje ochranu teraz aj do budúcna

28.03.2024 12:58

V piatok uplynie výročie 20. výročia vstupu Slovenska do Aliancie.

izrael, palestína, gaza

Izraelská armáda tvrdí, že v nemocnici v Gaze zabila 200 ozbrojencov Hamasu

28.03.2024 12:44

Pacienti z radov civilistov a zdravotnícky personál bol podľa armády kvôli bojom evakuovaný do iného krídla nemocnice.

olympiada rieka Seina v Parizi

Ukrajinci vyhrali symbolickú bitku o Paríž, ale chcú, aby Rusov potrestali najprísnejšie

28.03.2024 12:30

Kyjev nechce vidieť na letných hrách ani jedného Rusa. Moskva tvrdí, že Medzinárodný olympijský výbor skĺzol do suterénu rasizmu neonacizmu.

zena tabletka lieky choroba liek

Japonsko eviduje 4 úmrtia a 100 hospitalizácií v súvislosti s doplnkami výživy

28.03.2024 12:09

Firma minulý týždeň informovala, že prvé sťažnosti na problémy s obličkami dostala už v januári.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 172
Celková čítanosť: 555634x
Priemerná čítanosť článkov: 3230x

Autor blogu

Kategórie