Založ si blog

Pani prezidentka podpísala…

Je úplne jedno, čo si myslíte o tom zákone, ktorý v prípade potreby rozdelí ľudí na očkovaných proti covidu a nezaočkovaných. Sú okolo neho nejasnosti. Je pravdepodobné, že tento zákon môže byť diskriminačný a môže dať prakticky neobmedzenú moc obyčajnému, nikým nevolenému úradníkovi – hlavnému hygienikovi. Naschvál píšem môže, keďže nechcem, aby bol tento text o presadzovaní môjho názoru, ktorý mám úplne jasný. No uvedomujem si, že názorových odporcov nepresvedčím a asi už ani nemám síl presviedčať. Skrátka, v schválenom zákone je veľmi veľa kontroverzií, ktoré opäť rozdelili spoločnosť. Až tak, že sa konali/budú konať protesty. A tie zase nahrávajú do kariet politikom. Kým sa háda národ, môžu si spraviť, čo len chcú.

            Pani prezidentka prvé mesiace po zvolení pôsobila naozaj objektívne, jej prejavy boli vyvážené a, priznávam sa, že som napriek pochybnostiam časti jej nepriateľov bol presvedčený, že je to konečne občianska, nezaujatá a ľudská politička, ktorá pracuje pre národ, nie pre politické strany. Napriek tomu, že si okolo seba sústredila podivných poradcov. Veril som, že práve ona bude ten článok, čo bude spájať a stane sa bútľavou vŕbou pre Slovákov a Slovenky. Vôbec mi neprekážalo, že sa prezentuje aj ako módna ikona, keďže popri tom konala nádejne a jej imidž nám robil reklamu aj v zahraničí. Obdivoval som ju, keď vyslovila kritiku celoplošného testovania. No prvú a poslednú.

            Rešpektujem to, že sa rozhodla a podpísala uvedený zákon. Možno má rovnaký náhľad ako veľká časť obyvateľstva a skrátka verí tomu, že nepriame nútenie ľudí k očkovaniu spôsobí to, že vakcína zničí tento celosvetový vírus a bude konečne pokoj. Ak je človek takto nastavený, nemáte jedinú šancu mu to vyhovoriť. Zažívame denne hádky medzi uctievačmi a odporcami opatrení. Má teda aj ona právo na názor. Avšak je prezidentka. Dobre vie, ako veľmi rozdelil podpísaný zákon spoločnosť. Vie, že z oboch strán znejú závažné argumenty a zdá sa, že nejestvuje jedna pravda. Napriek tomu neempaticky a očividne zaujato bez väčšej lehoty čakania podpísala tento zákon. Už z úcty k časti národa mohla vyčkať niekoľko dní, mohla sa poradiť s odborníkmi, prípadne mohla dať ten zákon Ústavnému súdu, keďže výhrady voči nemu sú vážne. Nehovorím správne, ale vážne! Ona týmto dala veľmi zlý signál. Potom sa netreba čudovať, že sa tento signál bude mnohorako, a aj dezinformačne, interpretovať. Neuveriteľná rýchlosť podpisu zákona znamená, že k nemu nezvolala žiadnych odborníkov, čo sa dnes stále požaduje, ale iba vtedy, keď hovoríme protinázor k propagandistickému hlavnému prúdu. Rýchlym podpisom sa doslova vykašľala na časť národa, ktorý si kladie otázky. Rýchlym podpísaním opäť legitimizovala túto vládu, ktorá sa každým ďalším krokom a dňom preukazuje ako vláda osebe, nie pre nás. A dajme jeden dezinformačný dohad: Rýchlym podpisom pomáha svojej domovskej strane dostať sa do parlamentu.

            Prezidentka, inak plná statusov na sociálnych sieťach, k podpisu uvedeného zákona nenapísala nič. Hanebne zatajila to, čo spravila, čím opäť poprela svoju niekdajšiu vyváženosť. Už len čakám, kedy dá nejaký promo status, akoby sa nič nestalo (prečítajte si aj článok: Povrchný politický marketing). Potom sa fakt nečudujme, že sa vlna nenávisti zdvíha zakaždým, keď nám politici naznačujú, že ich názor občanov nielenže nezaujíma, ba ešte nás podráždia tým, že svoju ignoráciu bez štipky vžitia sa do ľudí, ktorým vládnu, spečatia expresným podpisom kontroverzného zákona, ktorého schválenie prezidentkou mohlo dozrieť. Akoby práve ten mal spasiť a zmeniť Slovenskom. Zmení ho, ale nie tak, ako si predstavujú politici, ktorí nedokážu byť, ba nemajú na to byť oporným stĺpom. Že ním nie je vláda, to sa dá chápať, nikto z nás ju nevolí, sami sa tam dosadzujú. Ale prezidentka dostala vysokú dôveru priamych voličov. A určite aj tých, čo sa teraz pýtajú, čo sa deje. A keď nedostávajú odpovede, vzpierajú sa, čo im dovoľuje Ústava i medzinárodné zmluvy.

            Pani prezidentka nedosiahla svojím rýchlym podpisom nič. Iba to, že opäť rozdelila spoločnosť, dala jej motív konať a postupne stráca status prezidentky všetkých Slovákov. A to bude mať rôzne dôsledky, ktoré sa nebudú dať len tak ľahko zvaliť na dezolátov, konšpirátorov, opozíciu a pod.

            Sklamala osoba, ktorá má počúvať národ, nie iba seba a rôzne subjekty s podivnými i nekalými zámermi.

*

PhDr. Ján Papuga, PhD. * Bratislava-Rača * janpapuga@gmail.com  FB: Ján Papuga * IG: Ján Papuga * FB skupina: Spoločenstvo slovenčinárov, priateľov školy a vyučovania * FB skupina: Slobodná iniciatíva nezávislých občanov * FB skupina: Riazanet – BA-NM * janpapuga.blog.pravda.sk * youtube: Ján Papuga * www . janpapuga . sk

*

Zdieľajte tento text, ak sa s ním stotožňujete, je verejný, netreba osobitný súhlas. Posielajte tento text na vyššie miesta, ak sa s ním stotožňujete. Ukážte ho ľuďom, ktorí nie sú na internete. Aj takto sa menia veci.

*

Odpovede na komentáre k tomuto blogu na tejto platforme nezverejňujem, nesledujem, nevyjadrujem sa k nim aj z dôvodu, že autori komentárov majú anonymné ID a môžu byť medzi nimi provokatéri. V prípade, že máte záujem o konštruktívnu pripomienku a moju reakciu na ňu, neváhajte ma kontaktovať prostredníctvom uvedených kontaktov. 

Korčok pracuje pre ľudí…

07.03.2024

Bilboardy by fakt mali pri cestách zakázať. Skoro som zabudol odbočiť, keď som videl akože uhladeného Korčoka na novom plagáte s heslom: „Slúžiť ľuďom, nie politikom.“ Jasné, že toto heslo mnohých osloví, resp. ho nebudú riešiť, lebo Korčoka budú voliť, aj keby sa im zadkom obrátil. Ale je smutné, ako tento naposledy saskársky drúk ponižuje bežných [...]

Danko je predsalen politický hl*pák

29.01.2024

A trvám na tom, i keď som jeho otvorenie kandidátky vítal a fakt sa do vlády dostali vďaka nemu skutočne obyčajní ľudia. No Dankovo hlúpe ego sa vrátilo. Koalícia je krehká a tvrdo do nej bijú priaznivci pseudoliberálnych a pseudoprogresívnych gaunerov, ba priaznivci gaunerov najhoršieho politického zoskupenia okolo Matoviča. A v tejto situácii ten politický analfabet tvrdo [...]

Novoročenka 2024

31.12.2023

Už nás delí pár dní od toho, aby sa všetko vrátilo do starých koľají bežného roka. Prvý konflikt po krátkodobom vianočnom dobre nás skoro vráti do reality. Možno aj preto sa obšťastňujeme frázami, aby všetko bolo dobré, hoci verím, že je oveľa viac ľudí, čo to myslia vážne. Lebo dobra je viac, no zlo ľahšie vyniká. Verím, že slová majú nejakú energiu, [...]

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Thunbergová

Švédska prokuratúra obvinila Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti

23.04.2024 19:35

Súdy v minulosti už dvakrát uložili celosvetovo známej aktivistke pokutu za občiansku neposlušnosť na klimatických protestoch.

R1 BB - Slovenská Ľupča, kameň, poklepanie

Odštartovali výstavbu dôležitej cesty na R1. Šoféri sa však na tri roky musia obrniť trpezlivosťou

23.04.2024 18:52

Preťažený úsek, na ktorom pomerne často dochádzalo aj k nehodám, sa konečne skvalitní. Nová štvorprúdová rýchlostná cesta by mala byť hotová do dva a pol roka.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 172
Celková čítanosť: 559612x
Priemerná čítanosť článkov: 3254x

Autor blogu

Kategórie