Politici a médiá chcú vojnu!

16. novembra 2022, janpapuga, Nezaradené

            Naozaj som sa preľakol, keď som včera čítal jednoznačné vyjadrenie, že Rusko zasiahlo Poľsko dvoma raketami. Považoval som to za jednoznačný začiatok vojny, keďže bola napadnutá krajina, ktorá je členom NATO. Kamarátka mi vravela, že to určite nebolo tak, že to je zase nejaká provokácia. Hoci som za posledné roky videl desiatky až stovky dezinformácií, nie z alternatívy, ale z tzv. mienkotvorných médií, nechcelo sa mi veriť, že by pri takomto závažnom čine prinášali bez opodstatnenia jednoznačné stanoviská. Ale stalo sa a ja som začal premýšľať a sledovať nové informácie, najmä z oblasti alternatívy, ktorá dnes neraz plnohodnotne zastupuje pravú žurnalistiku, teda nepracuje ako zapredané, sfanatizované a propagačné spravodajstvo niektorých médií z mainstreamu.

            Netrvalo dlho a spustil sa známy a médiami overený algoritmus strašenia, propagandy, podnecovania, dráždenia… Napriek tomu, že napadnuté Poľsko vyzývalo k zdržanlivosti a čakaniu na prešetrenie nešťastia, mnohé médiá už celý prípad vyriešili a publikovali to, že Rusko napadlo Poľsko a priam s radosťou uvažovali o otvorení článku, podľa ktorého môže NATO zasiahnuť a zapojiť sa do vojny. Stále som mal strach, že to tak bude. No médiá sa zrejme tešili, lebo téma vojny im vynáša a treba ju za každú cenu zvýrazňovať aj za cenu klamstiev. No a ako algoritmus pokračoval? K vyjadreniam na sociálnych sieťach sa pridali naši hlúpi, sfanatizovaní, nevzdelaní politici, ktorí zničili celú slovenskú spoločnosť. Ich jednoznačné vyjadrenia až desili. Samozrejme, radosť z toho, že by vypukla vojna, bola z ich podnecovania bytostne cítiť. Potom sa k nim pridali iní hlupáci, ktorí priam brojili do vojny, čo je trestným činom (pozrite si vyjadrenie exministra Galka). Korunoval to náš handrový premiér, ktorý dovolil, aby sme sa zbavili vyzbrojenia a zrejme dúfa, že slovenskí pešiaci s radosťou nastúpia na bitevné pole, aby ochránili našu tupú koalíciu.

            Algoritmus by asi pokračoval tým, že by sa masovo pripínali poľské vlajky na profilové fotky. Tými, čo by naleteli na túto nekompetentnú propagandu, ktorej cieľom je vyvolať vojnu. Pritom mnohí z nich, z médií i z politiky, by po jej začatí nebojovali, boli by oslobodení (koľkíže majú modrú knižku???), utiekli by alebo by sa skrývali. Určite by to schytali ľudia, ktorí nenaletia dezinformačným algoritmom a nikdy vojnu nechceli, za čo ich tiež sfanatizovaní pranierovali. To nikdy nepochopím: nepáči sa im vojna na Ukrajine a pritom chcú vojnu s Ruskom (a tá by bola svetová a možno jadrová)! To hovorí o ich krvilačnom charaktere, ktorý vychádza z ich hlúposti, nezodpovednosti a hlavne z propagandistických predčasných úsudkov našich „osobností“.

            Dnes vieme, ako to dopadlo. Jednak sa to vyšetruje, jednak sa ukazuje, že všetko mohlo byť inak. Samo USA vyhlásilo, že môže ísť o rakety z inej krajiny, nie z Ruska. No algoritmus nenávisti a vyvolávania vojny bol spustený. A nikto, ani naše politické „osobnosti“ sa neospravedlnil za predčasné výroky, ktoré priamo i nepriamo schvaľovali vojnu, resp. sa na ňu tešili!

            Je veľmi nebezpečné, že národ pokojne necháva moc v rukách takýchto nezodpovedných a chrapúnsky mysliacich politikov. Už mal byť v uliciach, lebo keď vojna vypukne, oni budú v bezpečí rokovacích stolov a do vojska nastúpime my bežní ľudia, aby sme bojovali za to, čo vyvolala ich hlúposť, nenávisť, pokrytectvo a absolútna nekompetentnosť. Naozaj som rád, že západ pristúpil k tejto téme nečakane rozumne. Ale pozrite sa, čo tu máme my. A hocikedy sa výslovná konšpirácia, klamstvo, hoax môžu dotknúť aj bežných ľudí, ako sa ich dotýkali v časoch zázračne zmiznutého covidu, resp. témy covidu. To, čo sa na Slovensku deje, môže veľmi rázne ovplyvniť naše zatiaľ pohodlné životy. A leboficizmus bude príliš málo na riešenie hmatateľných dôsledkov. Preto dúfam, že referendum o vláde bude jedno z najmasovejších bez ohľadu na to, kto ho inicioval. Ale zároveň aj pochybujem, lebo kým Slovákovi nezoberú všetko, nerozhýbe sa. A navyše sme v situácii, že je dosť ľudí, ktorí vojnových štváčov a iné totalitné praktiky koalície schvaľujú.

            A čo sa týka médií? Obtierajú si huby o slobodu tlače, ktorá má byť, pravda, zaručená. Ale táto výsada je už niekoľko rokov preukázateľne zneužívaná. Sloboda tlače totiž patrí kvalitnej, nezaujatej a objektívnej žurnalistike. No v stave, keď môže byť každý idiot novinárom, v stave premeny spravodajstva na bulvár a v stave silnej viazanosti slovenských médií na svojich majiteľov s rôznymi pokútnymi záujmami treba média jednoznačne reformovať prostredníctvom zákona, ktorý znemožní klamať ľudí, šíriť nenávisť a beztrestne písať o niečom, čo sa nedá preukázať. Lebo ako som už uviedol, vyššie popísaný stav môže spôsobiť problémy každému z nás a potom nám nikto nepomôže. Lebo keď sa tieto praktiky neobmedzia, novodobá názorová totalita a politická demencia sa tu usadí nadobro.

          Úprimnú sústrasť pozostalým v Poľsku. Okamžite mier v celom svete!    

*

*

*

*

*

*

*

Skutočná zmena školstva = skutočná zmena spoločnosti.

*

Zdieľajte…

*

O AUTOROVI TEXTU: PhDr. Ján Papuga, PhD. * pedagóg, spisovateľ, aktivista, člen politickej strany Život – NS za školstvo, zakladateľ pedagogickej koncepcie Konštruktívna školoveda – hľadanie strednej cesty * Bratislava-Rača, Bernolákovo * janpapuga@gmail.com  * FB: Ján Papuga * FB: Ján Papuga Život – NS * IG: Ján Papuga * FB skupina: Spoločenstvo slovenčinárov, priateľov školy a vyučovania * FB skupina: Školoveda * Blog Pravda: janpapuga.blog.pravda.sk * Youtube: Ján Papuga * www . janpapuga . sk * AKTIVAČNÁ VÝZVA: Šírte tento text, aby sa zo slov stali činy. Zdieľajte ho, je verejný, netreba môj súhlas. Sprostredkujte môj text ľuďom, čo nechodia na internet. Posielajte ho politikom, stranám, ministrom, inštitúciám,  médiám. Ak sa s textom stotožňujete, je potrebné, aby sa dostal do povedomia. Aj takto sa menia veci. V prípade, že chcete poznať moju koncepciu a chcete konštruktívne, vecne a odborne komunikovať s inými ľuďmi, pridajte sa do FB skupiny Školoveda alebo mi napíšte na uvedené kontakty. * DISKUSIA NA BLOGU: Odpovede na komentáre k tomuto blogu na tejto platforme nezverejňujem, nesledujem, nevyjadrujem sa k nim aj z dôvodu, že autori komentárov majú neraz anonymné ID a môžu byť medzi nimi provokatéri. V prípade, že máte záujem o konštruktívnu pripomienku a moju reakciu na ňu, neváhajte sa so mnou spojiť prostredníctvom uvedených kontaktov. Odborná, slušná a zmysluplná diskusia vie zmeniť mnohé veci. Osobné invektívy a vulgárne vyjadrovanie ignorujem a blokujem. Akémukoľvek neanonymnému podnetu a konštruktívnej kritike či spätnej väzbe sa poteším. Ak sa nechcete verejne vyjadriť, pokojne sa mi ozvite  prostredníctvom uvedených kontaktov. Aj v prípade, že vaša vec nesúvisí s témou článku. Ďakujem.