My sme Slovensko, žiaľ…

16. júla 2023, janpapuga, Nezaradené

Aj keď ma devastačná politika čoraz viac núti k úvahám o živote v inej krajine, zostávam. Aj pre to, že tu mám rodinu a známych, ktorí by mi chýbali. Nič to však nemení na tom, že sme veľmi pasívny národ, ktorý dovolí pár mocným ľuďom nenapraviteľne devastovať našu malú, ale výnimočnú republiku. A aj keď s tým nesúhlasíme, pokojne to nechávame tak. Ako dobre by nám bolo, keby sme boli iní…

– Máme krásne, široké a úrodné polia, ktoré rodia aj v nepriaznivých podmienkach. Pokojne by sme mohli byť sebestační. Ale, dobrovoľne ich zastavujeme halami, hypermarketmi a logistickými centrami, akoby sa autá a počítače dali jesť.

– Máme tie najrozmanitejšie vody s rôznymi priaznivými látkami. Ale, znečisťujeme si ich, odvádzame do kanálov a nahrádzame ich vodami zo zahraničia.

– Máme starobylé a výnimočné pamiatky. Ale, necháme ich chátrať, bezhlavo ich predávame súkromníkom, ale ich aj búrame. Kým v múdrych krajinách prinášajú poznanie a kapitál.

– Máme dlhovekú a rozvetvenú kultúru, ktorá sa môže rovnať svetovej. Ale, preberáme poklesnutú kultúru zahraničia, podsúvanú nekultúru médií, haníme naše zvyky a archetypy, preberáme estetiku, ktorá má ďaleko od tradície a krásy.

– Máme široké lesy, hory, zelené mestá, rozsiahle lúky, úžasnú biodiverzitu. Ale, klčujeme, špiníme, zastavujeme, veriac v spásonosnú silu betónu a skla. A v mene konzumu vraždíme viac zvierat, ako vieme spotrebovať. Prírodu nahrádzame kultúrou obchodných škatúľ.

– Máme relatívne pokojné prírodné podmienky a klímu, devastačné katastrofy majú zatiaľ miernu formu. Ale, vo vlastný prospech ničíme životné prostredie, len aby v rodine nechýbalo piate auto či aby sme nemuseli platiť za ekologické znehodnocovanie odpadu. Les znesie.

– Máme mnoho šikovných, múdrych a zručných ľudí, ktorí aj v ťažších podmienkach vedia vytvoriť hodnoty pre mnohých ďalších ľudí. Ale, podceňujeme sa, necháme žiariť tých neschopných a necháme sa zviesť na ich rozumovú úroveň.

– Máme mnohých ľudí, ktorí dokážu priam zázraky a dokážu viesť desiatky a stovky iných ľudí, ukazujú im cestu, vedú ich k spolupráci, majú nápady, ako pomôcť. Ale, vo vedení štátu si vydržiavame amatérov, egocentrikov, diktátorov, psychopatov, podvodníkov, vlastizradcov, cynických oligarchov a ignorantov.

Aj keď sme malý štát, mohli by sme byť rajom Európy…

Mám rád Slovensko. Ale neodpustím si to, čo sme z neho dovolili spraviť. Najmä keď je náprava v nedohľadne…