List pre Zuzanu Čaputovú 2

3. mája 2023, janpapuga, Nezaradené

Úbožiak Heger sa vnucuje vysokým školám

Vážená pani prezidentka,

neraz ste sa vyjadrovali o školstve a vzdelávaní. Preto sa obraciam na Vás v súvislosti s hrubým zásahom odvolaného premiéra Hegera do apolitickosti akademickej pôdy, so zneužitím právomocí Prešovskou univerzitou ako organizátorom nižšie popísanej aktivity a s hrubým zneužitím predvolebnej kampane.

            Ako isto viete, premiér Heger si vynútil prednášku pred vysokoškolskými študentmi na Prešovskej univerzite. Iniciatívny vysokoškolský pedagóg zase núti žiakov podpísaním prezencie, aby na prednáške boli a sľúbil im za to aj benefity, čo sa dá chápať aj ako porušenie triviálnej pedagogickej etikety, na čo som veľmi citlivý, keďže som pedagóg, čo hodnotí na základe objektívnosti a nezávislosti bez žiadania benefitov nesúveisiacich s vyučovaním. Takých je nás veľmi veľa. Okrem toho je akademická pôda chránená pred politikou a je úbohé, že sa Heger pretŕča práve v čase predvolebnej kampane na vysokej škole, nech by bola téma jeho prednášky aj apolitická. V regionálnom školstve si práve táto vláda uzákonila to, že ak riaditeľ vpustí do školy politicky exponovanú osobu, môže prísť o funkciu. A v prípade vysokej školy to je v poriadku? V čase stáročného rešpektovania nezávislosti akademickej pôdy? Považujem to okrem iného za nekalú politickú súťaž, na čo už dávno mali reagovať kompetentné orgány.  

            Prosím, ako prezidentka vydajte vyjadrenie, ktoré odsúdi takéto konanie, prípadne zbavte Hegera poverenia, keďže ho zneužíva na politické ciele. To, čo si už títo bývalí koaliční predstavitelia dovoľujú, je mimo akýchkoľvek legislatívnych, etických a morálnych noriem a udáva to nový trend fungovania štátu.

            Budem sa tešiť na Vašu odpoveď.  

                                                                       S pozdravom

                                                                                              občan Ján Papuga 

Na vedomie:

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu