Založ si blog

Škola sama nezodpovedá za výchovu

           Školu treba vnímať nie iba ako vzdelávaciu inštitúciu, ale aj výchovnú. Žiaci v nej trávia podstatnú časť detstva, preto je dôležité formovať ich. Rezignácia na výchovu popiera poslanie školy. Je to úlohou pedagógov aj z dôvodu, že sú neraz lepšími a odbornejšími sprostredkovateľmi výchovných tém. Poznajú účinnejšie spôsoby na utváranie výchovných hodnôt.

            V súčasnosti sa výchova prenáša na školy. Možno je to pre krízu rodiny alebo jednoducho preto, že rodičia nemajú na svoje deti čas, musia pracovať. Aj preto sa stupňujú požiadavky na to, aby sa v školách učili rôzne výchovy: sexuálna, environmentálna, zdravotná a pod. Sú to dôležité oblasti ľudského i globálneho života. Ale čo bude s odborným vzdelávaním? Najlepšie je dôsledne prepojiť výchovy s predmetmi. To sa už robí.  

            Treba zabudnúť na predstavu, že výchova v škole má byť diktátom. To by sme sa vrátili do čias „trstenicového“ školstva. Mrzí ma, keď si laici i niektorí odborníci myslia, že škola má šancu vpečatiť do žiakov správne výchovné vzorce. Že škola je zodpovedná za to, ak žiak v správaní zlyhá či niečo vyvedie. Doteraz počúvame vety: To vás v škole ne-/naučili?!

            Učiteľ môže ukázať žiakom iba možnosti a lobovať za tie správne. Argumentuje. Musí si dávať pozor, aby nič nepresadzoval diktátorsky a neobjektívne. V istom veku žiaka to zákonite vyvolá odpor. Učil som stovky detí a často som videl, že ma niektorí síce počúvali, no aj tak si vytvorili svoj model. Potom dospeli a ich odklon od výchovných snáh sa zväčšil.

            Žiak je totiž individualita, na ktorú nevplýva iba škola a rodič. Zažíva mnoho iných skúseností, ktoré menia jeho názor, upevňujú ho, aj keď je nesprávny. Nehovoriac o neovládateľných procesoch dospievania, keď sa aj najvychovanejší žiak môže stať rebelom. Uvediem príklad: Žiaci väčšinou vedia, že sa majú učiť, majú byť slušní, nemajú brať drogy. Dajme tomu, že to v nich upevňuje aj blízke okolie. Avšak denne vidí, že práve neslušní, nevzdelaní či závislí od drog majú väčší úspech ako „bifľoši“ a „slušňáci“. Tento fakt je silný. Potom sa vplyv školy či rodičov na ich budúce konanie minimalizuje. Vinou fungovania spoločnosti či túžbou v procese dospievania – byť zaujímavý, úspešný, bohatý.    

            Nedomnievajme sa teda, že za „nevychovanosť“ žiakov zodpovedá iba škola, iba rodičia. My môžeme v dobe verejne prezentovaných zlých vzorov ponúknuť modely, argumenty a dôsledky zlého konania. Veľa vecí majú žiaci sami vo svojich rukách. Jednotlivec rozhoduje o svojej ceste. Napriek tomu nerezignujme na pozitívnu výchovu detí, pretože aj tá môže zohrať úlohu v rozhodovaní jednotlivca.

Článok bol publikovaný v RegionPresse.

*

PhDr. Ján Papuga, PhD. * Bratislava-Rača * janpapuga@gmail.com  FB: Ján Papuga * IG: Ján Papuga * FB skupina: Spoločenstvo slovenčinárov, priateľov školy a vyučovania * FB skupina: Školoveda * janpapuga.blog.pravda.sk * youtube: Ján Papuga * www . janpapuga . sk

*

Zdieľajte tento text, ak sa s ním stotožňujete, je verejný, netreba osobitný súhlas. Posielajte tento text na vyššie miesta, ak sa s ním stotožňujete. Posielajte ho médiám. Ukážte ho ľuďom, ktorí nie sú na internete. Aj takto sa menia veci. V prípade pravidelného informovania o mojich aktivitách sa pridajte do FB skupiny Školoveda alebo na môj osobný FB.    

*

Odpovede na komentáre k tomuto blogu na tejto platforme nezverejňujem, nesledujem, nevyjadrujem sa k nim aj z dôvodu, že autori komentárov majú anonymné ID a môžu byť medzi nimi provokatéri. V prípade, že máte záujem o konštruktívnu pripomienku a moju reakciu na ňu, neváhajte ma kontaktovať prostredníctvom uvedených kontaktov.

Korčok pracuje pre ľudí…

07.03.2024

Bilboardy by fakt mali pri cestách zakázať. Skoro som zabudol odbočiť, keď som videl akože uhladeného Korčoka na novom plagáte s heslom: „Slúžiť ľuďom, nie politikom.“ Jasné, že toto heslo mnohých osloví, resp. ho nebudú riešiť, lebo Korčoka budú voliť, aj keby sa im zadkom obrátil. Ale je smutné, ako tento naposledy saskársky drúk ponižuje bežných [...]

Danko je predsalen politický hl*pák

29.01.2024

A trvám na tom, i keď som jeho otvorenie kandidátky vítal a fakt sa do vlády dostali vďaka nemu skutočne obyčajní ľudia. No Dankovo hlúpe ego sa vrátilo. Koalícia je krehká a tvrdo do nej bijú priaznivci pseudoliberálnych a pseudoprogresívnych gaunerov, ba priaznivci gaunerov najhoršieho politického zoskupenia okolo Matoviča. A v tejto situácii ten politický analfabet tvrdo [...]

Novoročenka 2024

31.12.2023

Už nás delí pár dní od toho, aby sa všetko vrátilo do starých koľají bežného roka. Prvý konflikt po krátkodobom vianočnom dobre nás skoro vráti do reality. Možno aj preto sa obšťastňujeme frázami, aby všetko bolo dobré, hoci verím, že je oveľa viac ľudí, čo to myslia vážne. Lebo dobra je viac, no zlo ľahšie vyniká. Verím, že slová majú nejakú energiu, [...]

Rakva / Rakvy / Cintorín / Pohreb /

Nadúmrtnosť po troch rokoch klesla takmer na nulu, podpísali sa pod to dva hlavné faktory

28.03.2024 09:50

Počet zomretých vlani klesol v porovnaní s rokom 2022 vo všetkých krajoch Slovenska.

Štefan Harabin

To je nejaká partizánčina. Harabin poprel podporu Pellegrinimu

28.03.2024 09:00, aktualizované: 10:05

V médiách sa ráno objavila správa, že Harabin pôjde voliť v druhom kole šéfa Hlasu.

Vladimir Putin

Rusko nezaútočí na Pobaltie, Poľsko či Česko, je to úplný nezmysel, ide len o strašenie ľudí, tvrdí Putin

28.03.2024 08:00, aktualizované: 08:28

"Voči týmto štátom nemáme žiadne agresívne úmysly," povedal ruský prezident.

Joe Lieberman

Zomrel Joe Lieberman, bývalý demokratický senátor a kandidát na viceprezidenta

28.03.2024 07:42

Vo veku 82 rokov zomrel dlhoročný americký senátor a vplyvná, hoci kontroverzná osoba v rámci Demokratickej strany.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 172
Celková čítanosť: 555612x
Priemerná čítanosť článkov: 3230x

Autor blogu

Kategórie