Pápež veľa povedal, no hluchí zostali

17. septembra 2021, janpapuga, Nezaradené

Nepotrebujem cirkev, aby som veril. No plne rešpektujem ľudí, čo sa hlásia k cirkvi a nachádzajú v nej útočisko pred nepríjemnými stránkami pozemského života. Nech sa na to pozrieme z akéhokoľvek hľadiska, návšteva pápeža je významná aj z pohľadu veriacich, aj neveriacich občanov. Isto, výdavky boli nemalé a neraz sa utratili na budovanie potemkinovských dedín, akoby Vatikán nevedel nič o pomeroch na Slovensku. Ale tak máme v povahe upratovať svoje domácnosti, keď má niekto prísť. Radi sa predvádzame. A výdavky na oficiálne návštevy sú oveľa menšie ako financie premrhané našimi politikmi.  

            Ak by súčasná koalícia nespravila z tejto návštevy frašku, ktorá je v absolútnom protipóle s vierou, naopak, spája sa s pokrytectvom akože kresťansky cnostných a dočasne veriacich politikov, takáto návšteva mohla byť jedinečnou príležitosťou na zviditeľnenie Slovenska. K tomu však neprospelo ani to rozdelenie účastníkov verejných omší na očkovaných a neočkovaných, hoci bolo jasné, že akákoľvek masovka bez ohľadu na opatrenia a vakcíny bude mať svoje dôsledky, keďže vírusy sa šíria ako vzduch. Na druhej strane, nech by sa akokoľvek táto vláda snov snažila využiť návštevu pápeža v prospech Slovenska bez kadejakých obmedzení, aj tak by jej to už národ neveril, lebo sa nenávratne skompromitovala a už len zo strachu pred zodpovednosťou sa drží za každú cenu pri moci. Keď si Slovák niekoho neváži, nepodá pomocnú ruku, nedôveruje pochybným vodcom a vzpiera sa. Keby to tak nebolo, tak aj návšteva Luníka by mohla dať Slovensku veľa. Práve politici a kolaburujúci funkcionári z rôznych oblastí poškodili túto jedinečnú udalosť.

            Naši politici, ktorí sú paródiou kresťanstva, to využili v prospech seba aj za cenu, že sa s pápežom stretli nečestní ľudia s pochybným charakterom, ktorí dokonalo rozvrátili našu krajinu. Napriek tomu si spravili z návštevy pápeža papalášsku párty so svojimi rodinami a túto oficiálnu návštevu si privlastnili ako svoj úspech. Vrcholom bolo uvítanie sa pápeža s rozsievačom semena vedúcim náš vrcholný zákonodarný orgán. Pápežská diplomacia asi nedovoľuje odmietnuť stretnutie s predstaviteľmi štátu, preto vyznelo absurdne.

            Napriek tomu sa domnievam, že pápež dobre vedel, kto riadi našu krajinu. Možno aj preto  stretnutia s bežnými ľuďmi dominovali jeho návšteve. Okrem toho, v početných prejavoch či citáciou z básne Mor ho! naznačoval mnohé posolstvá, ktoré sa mali dotknúť gaunerských politikov a vôbec všetkých funkcionárov, veriac, že prebudí v nich dlhodobejšie dobro. Bolo mi smiešne, že si koaliční politici vzájomne citovali pápežove slová o boji proti korupcii, ktorá kvitne aj za súčasnej vlády. Ako ľahko sa našli súčasní mocipáni v tom boji, ktorí iba oni sami vidia. Zabudli však na pápežove slová, ktoré nasledovali hneď po slovách o korupcii: „treba ochraňovať zákonnosť“. A tá dostáva počas tejto vlády tak zabrať, že sa už nedá hovoriť ani o ústavnosti, ani o službe verejnosti, ani o demokracii či ľudských právach, a to nemyslím iba v súvislosti s protiepidemickými opatreniami. Toto všetko už pociťujú bežní ľudia, ktorí sú obmedzovaní nezákonnými a nelogickými spôsobmi politikmi, ktorí majú ďaleko od empatie, vzdelanosti a demokratickosti.

            Veľmi dúfam, že veriacim či neveriacim účastníkom pápežových ciest po Slovensku zostalo jeho posolstvo v mysliach a v srdciach viac ako politikom, ktorí predstierali vieru a pár sekúnd po jeho odlete pokračovali v gaunerskom, pokryteckom a antikristovskom vedení Slovenska.

PhDr. Ján Papuga, PhD. * Bratislava-Rača * janpapuga@gmail.com  FB: Ján Papuga * IG: Ján Papuga * FB skupina: Spoločenstvo slovenčinárov, priateľov školy a vyučovania * FB skupina: Školoveda * janpapuga.blog.pravda.sk * youtube: Ján Papuga * www . janpapuga . sk

*

Zdieľajte tento text, ak sa s ním stotožňujete, je verejný, netreba osobitný súhlas. Posielajte tento text na vyššie miesta, ak sa s ním stotožňujete. Posielajte ho médiám. Ukážte ho ľuďom, ktorí nie sú na internete. Aj takto sa menia veci.

*

Odpovede na komentáre k tomuto blogu na tejto platforme nezverejňujem, nesledujem, nevyjadrujem sa k nim aj z dôvodu, že autori komentárov majú anonymné ID a môžu byť medzi nimi provokatéri. V prípade, že máte záujem o konštruktívnu pripomienku a moju reakciu na ňu, neváhajte ma kontaktovať prostredníctvom uvedených kontaktov.